Логотип "Православіє в Україні"
Отримування розсилки на e-mail

Вы здесь

З ким ми? З Богом чи свинячим стадом

Версия для печатиВерсия для печати

Читаємо і розуміємо Євангеліє. Неділя 24-та після П’ятдесятниці. Зцілення гадаринського біснуватого.

АПОСТОЛ НЕДІЛІ

Цієї неділі читається послання святого апостола Павла до християн малоазійського міста Ефес, відомого тим, що саме там знаходилося одне з семи чудес світу – язичницький храм Артеміди  Ефеської. У цьому колись непересічному культурному центрі Павло прожив кілька років, створив та згуртував спільноту, а згодом, перебуваючи в кайданах у Римі (близько 62-63 років), намагався врятувати ефесян від розколу та допомогти своїй улюбленій християнській громаді попри будь-які виклики ЗБЕРЕГТИ ЦЕРКОВНУ ЄДНІСТЬ.

Апостол наголошував на величі Хресної Жертви Спасителя та висловом, що Господь «…створив з обох одне і зруйнував перепону, яка стояла посередині…», декларував примирення між носіями Мойсеєвого закону (колишніми юдеями) і новонаверненими язичниками, вчорашніми шанувальниками Артеміди Ефеської. Це важливо, оскільки перші – християни з числа юдеїв – відчували до язичників певну зневагу, тоді як колишні язичники «комплексували», почуваючи себе неповноцінними.

Якщо перекласти це на реалії сьогодення, святий апостол Павло закликає до миру і єдності між неофітами та вірянами з багаторічним, як то кажуть, стажем. А також – між представниками різних автокефальних Церков світу, або локально – між різними націями і етносами всередині громад. 

 У Христi ви, що колись були далекими, стали близькими Кров’ю Христовою. Бо Вiн є мир наш, Який створив з обох одне i зруйнував перепону, яка стояла посерединi, скасувавши ворожнечу плоттю Своєю, а закон заповiдей вченням, щоб з двох створити в Собi Самому одну нову людину, вчинивши мир, i в єдиному тiлi примирити обох iз Богом хрестом, убивши ворожнечу на ньому. I, прийшов­ши, благовiстив мир вам, далеким i близьким, бо через Hього i тi й iншi маємо доступ до Отця в одному Духовi.

Отже, ви вже не чужi i не при­шельцi, а спiвгромадяни святим i свої Боговi,  утвердженi на основi апостолiв i пророкiв, маючи нарiжним каменем Самого Iісуса Христа, на Якому вся будiвля, складаючись злагоджено, зростає в святий храм у Господi, на якому i ви будуєтесь Духом на оселю Божу.

(Еф.2:14-22)

ЄВАНГЕЛІЄ НЕДІЛІ

Чи не доводилося вам колись стикатися з такою проблемою: ви намагаєтесь навести порядок у будинку іншої людини, очищуєте її життєвий простір, викидаєте на смітник багато бруду і зайвих речей, а замість подяки отримуєте роздратування та вимогу «не втручатися в чуже життя»? Придивімося уважніше: навколо нас багато шкідливого і забороненого, яким ми так чи інакше користуємось, а відмовлятися від нього боїмося. Але, звісно ж, бруд може бути не лише матеріальним – часто він трапляється у вигляді звичок, пристрастей.

Іноді, коли духовний бруд набуває сили та впливає на людину, його називають інакше – нечистою силою. Сьогоднішня історія про те, що робить Господь з духовним брудом, і як на це реагують люди. Найстрашніше в цій історії те, що крізь Євангельське оповідання проступає силует нашого часу і потенційна реакція частини сучасного людства на прихід Спасителя. Адже  сьогодні, як і дві тисячі років тому, очищення людського єства від влади темних сил для одних означає зцілення, для інших – руйнування вигідного бізнесу.

Отже, перенесемося подумки на сторінки Євангелія цієї неділі… Єдине, що відзначимо перед зануренням у текст – місце дії цих подій. Це – так зване Десятиграддя, або – Декаполіс, союз десяти міст, навпроти Галілеї. Населення – в переважній більшості – елінізовані семіти.

«І припливли в землю Гадаринську, що навпроти Галілеї. Коли ж Він вийшов на берег, зустрів Його один чоловік з міста, одержимий бісами з давнього часу, і в одяг не вдягався, і в домі не жив, а в гробах.

Побачивши Іісуса, він закричав, упав перед Ним і гучним голосом сказав: що Тобі до мене, Іісусе, Сину Бога Всевишнього? благаю Тебе, не муч мене! Бо Іісус звелів нечистому духові вийти з цього чоловіка, тому що він довгий час мучив його; і в'язали його ланцюгами залізними і кайданами, і стерегли його, але він розривав ланцюги і гнав його біс у пустиню. Іісус запитав його: як твоє ім'я? Він сказав: легіон, бо багато бісів увійшло в нього.

І вони просили Іісуса, щоб не повелів їм іти в безодню.

Тут же на горі паслося велике стадо свиней: і біси просили Його, щоб дозволив їм увійти в них. І дозволив їм.

Біси, вийшовши з чоловіка, увійшли в свиней, і кинулося стадо з кручі в озеро і потонуло.

Пастухи, побачивши, що сталося, побігли і розказали в місті і по селах.

І вийшли побачити, що сталось; і, прийшовши до Іісуса, знайшли чоловіка, з якого вийшли біси, одягненого і при своєму розумі, котрий сидів біля ніг Іісусових, і вжахнулись.

А ті, що бачили, розповіли їм, як зцілився біснуватий.

І весь народ краю Гадаринського просив Його відійти від них, бо їх охопив великий страх. Він увійшов у човен і вернувся.

Чоловік же, з котрого вийшли біси, благав Його, щоб бути з Ним. Але Іісус відпустив його, сказавши: вернись у дім твій і розкажи, що сотворив тобі Бог. Він пішов і проповідував по всьому місту, що сотворив йому Іісус».

Євангеліє від Луки, глава 8, вірші 26 – 39

***

Господь, входячи в оселю людської душі, або в межі культурного простору, очищує все навколо Себе від впливу нечистої сили. І тоді людині потрібно робити вільний вибір: залишатися з Богом або зі свинячим стадом. І хоча в кожного воно своє – іноді у вигляді зайвих речей, іноді – руйнівних пристрастей, нам таки доведеться обирати.

Тож нехай тоді в душі зазвучить з новою силою Євангельський вислів Спасителя: «Яка користь людині, якщо здобуде увесь світ, а душу свою занапастить?». Не забуваймо насамперед турбуватися про вічне, не жалкуючи за тим тлінним, що відступає від нас по мірі наближення до Бога. Христос посеред нас!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Притча про гергесинських біснуватих ― євангельська історія з розбіжностями 

У чому ми, сучасники, схожі на гадаринських мешканців?

гадаринский бесноватый
Воскресное апостольское чтение
Воскресное Евангельское чтение

Ми оголошуємо благодійну передплату. Допомогти можна, перераховуючи щомісяця необтяжливу для вас суму на:

  • Карту «Приватбанку»
  • Webmoney — R504238699969, U862362436965, Z274044801400
1349

0

Коментарі

Всі нові коментарі будуть відображені після проходження обов’язкової процедури модерації

Додати коментар