Логотип "Православіє в Україні"
Отримування розсилки на e-mail

Вы здесь

У що вірять на Миколая?

Версия для печатиВерсия для печати
19 грудня 2016 | Церковні свята

Публікація продовжує цикл просвітницьких матеріалів протоієрея Георгія Коваленка на сайті «ТСН. Блоги».

«Два роки тому я написав свій найкращий на сьогодні текст до Дня святого Миколая «Чи є Снігуронька у Святого Миколая?»

День святого Миколая: не треба міфологізувати реальність і сакралізувати казку...

Здавалося, що ще додати? Тільки переказувати у той чи інший спосіб. Але напередодні я був запрошений друзями на камерну і душевну подію з нагоди свята. Там я почув пісню у виконанні відомого актора, який останнім часом здобуває популярність як автор і виконавець власних пісень.

Пісня була про війну і зв’язок воїна з родиною, про життя, смерть і воскресіння. І тут я зрозумів, що історія святого Миколая для нас, християн, — це історія про нашу віру у Воскресіння Христове і життя вічне для його святих.

Святий Миколай реальніший за Діда Мороза не тому, що він реально жив 16 століть тому. Наявність його в історії чи наявність місця його поховання і перепоховання не додає йому реальності сьогодні. Навіть історії про його добрі справи і чудеса іноді сприймаються сучасним слухачем, як казки про Діда Мороза.

Але що тоді робить святого Миколая реальним? Чому в нього вірять дорослі, які не завжди вірять у Діда Мороза, хоча сумлінно продовжують щороку відпрацьовувати за обох?

Святого Миколая реальним робить наша віра. Віра у реальність Воскресіння Христового. Віра у реальність Христа і віра у реальність вічного життя. А віру живою роблять добрі справи. Без них, за влучним висловом Святого Письма, вона є мертвою.

Святий Миколай і сьогодні є тим, хто спонукає нас до добрих справ і доброчинності. Саме ми, і дорослі, і малі, стаємо посланцями (грецькою — ангелами) добра і помічниками святого Миколая, який є Божим служителем.

І якщо для такої, як він, людини з невеличкого містечка Мири у Малій Азії (сучасна Туреччина) є можливим бути Божим помічником вже багато століть, то і для нас це реально і за життя, і у вічності.

А ще ми віримо в святого Миколая так само, як віримо, що наші спочилі батьки, дідусі і бабусі слідкують за нами з небес і допомогають, навіть якщо їх не просити.

Як віримо, що діточки, які відходять до Бога передчасно, можуть бути ангелами-охонцями для своїх батьків і інших дітей в родині.

Як віримо в те, що воїни, які жертвують життям, захищаючи Батьківщину, поповнюють ряди Небесних сотень. Як віримо в те, що у Бога немає мертвих, у Бога — всі живі.

P.S. В казки, міфи та легенди ми також віримо, але дещо інакше».

Блог на tsn.ua

Протоиерей Георгий Коваленко
Блог прот.Георгия Коваленко на сайте ТСН

Ми оголошуємо благодійну передплату. Допомогти можна, перераховуючи щомісяця необтяжливу для вас суму на:

  • Карту «Приватбанку»
  • Webmoney — R504238699969, U862362436965, Z274044801400
808

0

Коментарі

Всі нові коментарі будуть відображені після проходження обов’язкової процедури модерації

Додати коментар