Логотип "Православіє в Україні"
Отримування розсилки на e-mail

Вы здесь

«У нас є вибір: бути на хресті разом із Христом або розпинати один одного і країну» — протоієрей Георгій Коваленко

Версия для печатиВерсия для печати
29 вересня 2014 | Проповіді

У тиждень після свята Хрестовоздвиження ми знову і знову говоримо про значення в нашому житті Хреста Господнього та викупного подвигу Спасителя.

Чому ми вшановуємо знаряддя смерті і святкуємо згадку про страту? На запитання радіо «Ера» відповідає голова Синодального просвітницького відділу УПЦ протоієрей Георгій Коваленко.

Протоиерей Георгий Коваленко

Християнство неможливе без нашого особистого хрестоносіння

— Отче, чи прийнято в Церкві якось вітати одне одного із Хрестовоздвиженням? Ми знаємо, як вітаються з Пасхою, Різдвом, а ось із Хрестовоздвиженням… З одного боку, це православне свято, а з іншого – згадка про страту.

— По-перше, маємо вітати одне одного, бо це таки свято. Українське слово «свято» нагадує нам про святість: це і є святий день, бо ми згадуємо, як було віднайдено святиню.

Але в цьому разі, скоріше, згадка не про страту, як у Страсну П’ятницю, а про радість — від знайдення Хреста Господнього.

Коли ми вшановуємо хрест, завжди згадуємо про ті страждання, які поніс на ньому Господь наш Іісус Христос. Але, згадуючи про ці страждання, пам’ятаємо і про Воскресіння. Тому що у свідомості християнина Хрест і Воскресіння нерозривно поєднані. Ми вшановуємо Хрест і згадуємо про Воскресіння, ми вшановуємо Воскресіння, але згадуємо про хресні страждання.

Тому цей день – коли ми вклоняємося Хресту — особливий, і його треба провести у святості.

Церква встановила суворий піст у день Хрестовоздвиження, щоб нагадати нам про жертовність. Христос приносить себе в жертву на Хресті за кожного з нас, і для нас цей день має бути не просто днем самообмеження, а днем жертовного служіння ближньому. Ми маємо знайти в собі сили пожертвувати чимось заради ближнього і заради спасіння власної душі, якщо дійсно хочемо бути християнами. Бо в слові «християнин» вчувається не лише Христос, а й хрест. І в нашій мові хрест, Христос – слова споріднені, хоч і не однокореневі.

Християнство без хреста неможливе. Неможливе воно без Спасителя нашого Господа Іісуса Христа, але і без Його хреста, і нашого особистого хрестоносіння. Тому що Господь кликав нас за Собою, до Царства Небесного, а цей шлях лежить через Голгофу, через хрест.

У кожного із нас свій хрест. Та ми точно знаємо, що за хрестом – Воскресіння. Ми знаємо, що Господь хрестом переміг смерть. Тому і наш хрест неважкий. І ми маємо нести його з радістю у святості.

Тому й вітаємо одне одного у день Хрестовоздвиження.

«У кожному серці є вибір: стати на сторону Христа й любові і зійти на свій хрест. Чи стати на інший бік…»

— Зараз кожен із нас і вся Україна несе важкий хрест у вигляді кривавого випробування, розділення, озлоблення, взаємної ненависті. Яким чином кожен із нас може допомогти рідній країні, долучитися до її важкого хрестоносіння?

— У нас є вибір: бути на хресті разом із Христом чи розпинати один одного і нашу країну разом із тими, хто розпинав Христа.

Бути на хресті – це значить любити. Бо Христос на хресті переміг зло любов’ю, жертовною любов’ю. Тому в кожному серці є вибір: стати на сторону Христа й любові і зійти на свій хрест. Чи стати на інший бік: відкрити своє серце ненависті й почати один одного нищити — словами, справами чи навіть зі зброєю в руках.

Якщо ми обираємо ненависть, то стаємо серед тих, хто розпинав Христа, і вже, напевно, не можемо називатися християнами. Бо християнство – це любов, це жертовність, це прощення і служіння ближньому.

А кожен несе свій хрест по-своєму: воїн — по-своєму, його мати, дружина чи діти – по-своєму. Лікарі, волонтери, благодійники – по-своєму.

Якщо ж ми говоримо про воїнів, то Господь казав: «Немає більше тієї любові, якщо хто душу свою покладає за друзів своїх». Тому ми маємо захищати земну Батьківщину, але робити це таким чином, щоб не втратити Батьківщини Небесної.

Бесіду вів протодиякон Миколай Лисенко

ЧИТАЙТЕ ТАКЖЕ:

Главные слова сегодняшнего праздника

Придите на ВОЗДВИЖЕНИЕ: когда и как за богослужением выносят Крест Господень?

27 вересня — Хрестовоздвиження. Прот.Георгій Коваленко - пастирське слово у день свята (+аудіо)

Кто и как обнаружил Крест, на котором был распят Господь?

Про Хрестовоздвиження — прот.Діонісій Мартишин у відповідях на 5 актуальних питань

Воздвиженские храмы Киева. О малоизвестной истории церквей — историк В.Дятлов

Протоиерей Георгий Коваленко
Воздвижение Креста Господнего
Крестовоздвижение

Ми оголошуємо благодійну передплату. Допомогти можна, перераховуючи щомісяця необтяжливу для вас суму на:

  • Карту «Приватбанку»
  • Webmoney — R504238699969, U862362436965, Z274044801400
3849

0

Коментарі

Всі нові коментарі будуть відображені після проходження обов’язкової процедури модерації

Додати коментар