Логотип "Православіє в Україні"
Отримування розсилки на e-mail

Вы здесь

Три поради — як зустріти Хрестовоздвиження

Версия для печатиВерсия для печати

Про те, як правильно вітати з Хрестовоздвиженням, що робити в цей день, а від чого утриматись, в ефірі радіо «Ера» говорять протодиякон Миколай Лисенко та протоієрей Георгій Коваленко.

Проведіть святий день у святості

― Отче, я не знаю, як прийнято вітати одне одного з Хрестовоздвиженням. Розумію, як вітають із Пасхою, з Різдвом. А от Хрестовоздвиження… З одного боку, це свято, з іншого ― згадка про страту. Як поздоровляти одне одного з цим днем?

― Все ж вітати, гадаю, потрібно як зі святом. Українське слово «свято» говорить про «святість», а не про «праздность», або ж відсутність роботи. Тому це святий день — на честь святині, яку було віднайдено, і провести його треба у святості.

І тут, скоріше, згадка не про страту, як у Страсну п’ятницю, а про радість віднайдення Хреста Господнього. І хоча коли ми вшановуємо Хрест, завжди згадуємо про ті страждання, які на ньому поніс наш Господь Іісус Христос, та однак завжди пам’ятаємо і про Воскресіння. Хрест і Воскресіння у свідомості християнина поєднані нерозривно.

Послужіть жертовно ближньому

Церква встановила цей день не тільки святкувати, а й проводити в суворому пості. «Бог терпів і нам велів», — кажуть у народі, отже і ми також маємо вшановувати Хрест певною своєю жертвою. І не лише відмовою від їжі, бо Христос терпів не просто страждання, а Самого Себе приніс в жертву за кожного з нас.

Цей день має бути для нас днем самообмеження, а також днем жертовного служіння ближньому.

Ми маємо знайти в собі сили пожертвувати чимось заради ближнього і заради спасіння власної душі. Щоб ми дійсно були християнами. Бо у слові «християнин» чується не тільки «Христос», а й «хрест». І в нашій мові «хрест», «Христос» ― слова споріднені, хоча і не спільнокореневі.

Християнство без Христа неможливе: як без Спасителя нашого Господа Іісуса Христа, так і без Його Хреста, і без нашого особистого хрестоносіння. Тому що Господь нас покликав за Собою, до Царства Небесного. А цей шлях лежить через Голгофу, через хрест.

У кожного з нас свій хрест. Однак ми знаємо, що за хрестом ― Воскресіння. Що Господь Хрестом переміг смерть. Тому і наш хрест — неважкий, нести його ми маємо з радістю і святістю. Тому і вітаємо одне одного по-святковому в день Хрестовоздвиження.

Зробіть вибір на користь любові

― Зараз Україна несе важкий хрест у вигляді кривавого випробування, розділення, озлоблення, взаємної ненависті. Яким чином кожен із нас може долучитися духовно і фізично до цього важкого хрестоносіння, щоб допомогти рідній країні?

― У нас є вибір: бути на хресті разом із Христом чи розпинати один одного і нашу країну разом із тими, хто розпинав Христа.

Бути на хресті ― значить любити, бо Христос на Хресті переміг зло любов’ю, жертовною любов’ю.

І у кожного серця є вибір: стати на сторону Христа і любові і зійти на свій хрест, який кожен несе по-своєму: воїн, чи його мати, чи дружина, чи діти, або лікарі, волонтери, благодійники.

Або можна стати й на інший бік: відкрити своє серце ненависті і почати один одного нищити ― словами, справами, навіть зі зброєю в руках.

Якщо ми обираємо ненависть, ми стаємо серед тих, хто розпинав Христа. І, напевно, вже не можемо називатися християнами, бо християнство ― це любов, це жертовність, це прощення і служіння ближньому.

І захищати земну Батьківщину ми повинні, але робити це таким чином, щоб не втратити Батьківщини Небесної.

Протоиерей Георгий Коваленко
протодиякон Микола Лисенко
Крестовоздвижение

Ми оголошуємо благодійну передплату. Допомогти можна, перераховуючи щомісяця необтяжливу для вас суму на:

  • Карту «Приватбанку»
  • Webmoney — R504238699969, U862362436965, Z274044801400
2002

0

Коментарі

Всі нові коментарі будуть відображені після проходження обов’язкової процедури модерації

Додати коментар