Логотип "Православіє в Україні"
Отримування розсилки на e-mail

Вы здесь

ТОП-17 питань стосовно ТАЇНСТВА ВІНЧАННЯ

Версия для печатиВерсия для печати

Чи дійсний церковний шлюб, якщо священник, який вінчав, пішов у розкол? Що робити, як загубилася обручка, і чи можна для Вінчання використовувати ікони, вишиті бісером? На життєві питання стосовно Вінчання – відповідає архімандрит АЛІПІЙ (СВІТЛИЧНИЙ).

Матеріал підготовлений на основі рубрики «Запитання до священика», яку веде з січня 2006 р. на порталі «Православіє в Україні» архімандрит Аліпій (Світличний) - настоятель храму в ім'я святих первоверховних апостолів Петра і Павла, що на Нивках у Києві.
З перших днів свого заснування ця рубрика користується особливою популярністю: вона одна з найбільш відвідуваних, кількість і різноманітність питань рік від року не зменшується.

Пропонуємо Вашій увазі – аж ніяк не теоретичні, а продиктовані самим життям – питання стосовно Таїнстава Вінчання.

***

Як підготуватися до Вінчання?

Питання 1: Господи благослови! Незабаром моя донька виходить заміж. Отче, розкажіть, будь ласка, як правильно підготуватися до Таїнства Вінчання, що можна і що неможна під час проведення Таїнства, бо існує безліч, я так розумію, людських забобонів. Я вже стільки їх наслухалась... (Наталія)

Відповідь: Господи, благослови! Вінчання саме по собі на сьогодні стало требою. Але у давні часи це була особлива урочистість для християнської общини. І тому Вінчання відбувалося під час урочистої Літургії. Отже, і на сьогодні важливим є для молодят Причастя. Тому напередодні треба їм сповідатися і причаститися, а тоді вже й вінчатися.

Питання 2: Слава Ісусу Христу! Чи церква забороняє шлюб між чотириюрідними братом і сестрою? Дякую за відповідь. (Мар’ян)

Відповідь: Господи, благослови! Між чотириюрідними шлюб дозволяється, починаючи з 19-го сторіччя, без спеціального дозволу архієрея.

***

Питання 3: Доброго дня! У мене син вирішив жениться в грудні. Ми з чоловіком відмовили, мотивом є піст. Перенесли дату на післяріздвяні свята. Але батьки дівчини наполегливо просять зустрітися з нами вже зараз. І у нас суперечки. Бо для нас, якщо йти до батьків дівчини, то це як сватання, а в піст ми теж не хочем цього робити, а протилежна сторона в це не вірить. Дуже прошу Вашої поради. Дякую. (Марія)

Відповідь: Господи, благослови! У піст свататись можна. У давнину сватання якраз у піст й відбувалися, щоб опісля посту вже вчиняти весілля. Просто на сватання ставлять пісні страви, але із спиртним. Рекомендую бути на такій трапезі стриманими.

***

Питання 4: Доброго дня! В мене таке запитання: чи можна справляти весілля в п'ятницю? Шлюб ми будемо брати окремо не в день святкування, в п'ятницю ж тільки розписка і для гостей стіл! Моя хресна мама відмовляється іти на весілля, яке буде в п'ятницю, каже, що, якщо священик їй дасть на то благословіння, то тоді вона піде! (Марта)

Відповідь: Господи, благослови! Якщо ви святкуєте весілля до самого шлюбу, то й я б Вашу хресну не поблагословив на таке беззаконня! Спочатку обвінчайтесь, а тоді святкуйте. А то і не одружені - і святу п'ятницю згидите!

***

Питання 5: Скажіть, будь-ласка, чи можна вінчати молоду пару, якщо вінчальна матка вагітна. І чи можна бути вінчальними батьками, якщо ми не вінчалися в церкві, а лишень розписані в РАЦСі. (Любов)

Відповідь: Господи, благослови! Я вперше чую про "вінчальну матку", тому сказати про це нічого не можу. В церковних книгах про таке явлення нічого немає. А от невінчані свідки - при вінцях не можуть бути, бо свідки мають бути безперечні.

Як благословляти дітей на шлюб, та чи можна використовувати під час Вінчання вишиті ікони?

Питання 6: Добрий день, о. Аліпій. Підкажіть, будь ласка, як правильно благословити дітей на шлюб перед вінчанням? Тобто хто з батьків повинен держати яку ікону, якою іконою першою благословляти - Богородиці чи Господа Іісуса Христа? Чи існує якась спеціальна молитва при батьківському благословенні? Я знайшла таку: "Господи Иисусе Христе, Сыне Божий, благослови, освяти, сохрани чад моих.... силою Животворящего Креста Твоего". Чи підходить ця молитва? (Марина)

Відповідь: Господи, благослови! Що стосується благословення наречених, то цей звичай суто народний, а не Церковний, і тому треба керуватися саме знавцями народних звичаїв. А вони у різних місцевостях різні!

Я тільки знаю, що на Київщині молодих благословляли на сватанні образом святого Миколая. Образ тримали батьки удвох. Говорили благословення своїми словами. Перед Вінчанням тільки наречену благословляли батьки, бо наречений чекав її біля церкви, а до молодої в хату не йшов. Наречену благословляли хресним знаменням спочатку батько, а потім мати - рукою. А вже з-під вінця зустрічали караваєм, та цілували ікони, з якими нововінчанні поверталися з храму. Молоді проходили під караваєм та ставили на покуті ікони, запалювали знову свічки і встромляли у каравай. Опісля цього можно було хліб класти на стіл зверху рушника. Та вже ніхто цих звичаїв не тримається.

Питання 7: Доброго вечора, отче! Чи можна використовувати під час Вінчання вишиті бісером ікони - подарунок сестри? Дякую! (Тетяна)

Відповідь: Господи, благослови! Краще все ж, щоб ікони були традиційно написані на дошці темперними фарбами.

***

Питання 8: Доброго дня. Порадьте, як краще зробити в такій ситуації: коли виходила заміж дочка, то я купила рушник, на який мали ставати наречені, а він потім не сподобався нам, і ми купили інший, який і використали за призначенням. Що робити із тим рушником, що не використовували, але він був куплений для наречених? Дякую. (Надія)

Відповідь: Господи, благослови! Все, що Вам завгодно! Цей рушник не має ніякого особливого призначення. Тож використовуйте у побуті або подаруйте.

Чи можна вінчатися до державної реєстрації шлюбу, і чи визнає Православна Церква шлюби, узяті в іншій конфесії?

Питання 9: Спаси Господи, отче! Я з хлопцем зустрічаюсь вже 6 років. Літом хочемо одружитись. Весілля і офіційну реєстрацію плануємо в липні (в суботу). До Таїнства Вінчання хотіли підійти з особливим трепетом, бо для нас обох це важливіше, ніж офіційний шлюб. Ми хотіли піти разом до Сповіді і Причастя, а потім вінчатися. Щоб не робити це після гучного святкування... Скажіть, будь ласка, чи можна повінчатися в п'ятницю, напередодні шлюбу? Чи можна вінчатися, коли ще не отримали свідоцтво про реєстрацію шлюбу? (Ірина)

Відповідь: Господи, благослови! Звичайно, що краще вам про це мати раду з настоятелем вашого храму, де в вас є намір одружитися. Бо деякі священики вважають, що вінчатися можна лише після державної реєстрації. Вони так звикли з радянського часу робити. Хоч Церква відділена від держави, і це питання може вирішувати самостійно. З ваших намірів тішуся і радо благословляю.

***

Питання 10: Слава Ісусу Христу! Отче, чи визнає Православна Церква шлюб, взятий у греко-католицькому храмі? (Ольга)

Відповідь: Господи, благослови! Безумовно, що визнає. Більш того, ми визнаємо шлюб і через РАГС, і через обряди юдейські, і закону іслама. Бо брак - це єднання у шлюбі. А от благословенним ми визнаємо лише брак через Вінчання у Православній Церкві.

Питання 11: Спаси, Господи! Отче Аліпію, благословіть запитати. Одружилися ми з жінкою в 1990 році. На той час брали шлюб в канонічній церкві. На жаль, ця церква пішла в розкол, наш теперішній духівник, отець Миколай, каже, що наш шлюб неканонічний, що нам треба повінчатися заново. Тому що отець, який нас вінчав, пішов у розкол. Чи можна брати ще раз шлюб, та чи не є це гріхом ще раз вінчатися? (Василь)

Відповідь: Господи, благослови! Оскільки ваше Вінчання було ще до розколу, то буде ненормально знову вступати в Таїнство, яке й так відбулося. Це неприпустимо!

***

Питання 12: Слава Іісусу Христу! Я ходжу до Української Греко-Католицької Церкви, як і моя сім'я, і зустрічаюся з хлопцем, який є віруючим УПЦ МП. Ми хочемо взяти шлюб у церкві, але зараз не можемо дійти згоди щодо Вінчання.

Він згоден брати шлюб тільки у своїй церкві і після цього ходити разом тільки туди, і хрестити у ній дітей - і ніяких компромісів. В протилежному випадку, ми розходимося і ніколи більше не пов'яжемо свої долі.
Мої батьки не підтримують цього. Я ні в якому разі не хочу іти проти батьків і близьких, але й не хочу розлучатися з ним. Мені зараз дуже важко, і я не знаю, як правильно поступити.
Скажіть, чи можливо і дозволено, щоб шлюб був даний в УПЦ МП, але двома священниками УПЦ МП та УГКЦ? (Наталія)

Відповідь: Господи, благослови! Наталія, тішуся з вірності Вашого обранця щодо віри Православної. Радію і тому, що Ви зустріли такого парубка. Бо це значить, що, як ви створите сім'ю, то й Вам він буде вірним. Таке в наш час зустріти за рідкість! Тож бажаю вам бути разом.

Але маю відповісти Вам категоричним: неможливо. Православна Церква не допускає сумісного служіння священиків Православних зі служителями іншого віровчення. Це неприпустимо. Більш того, Церква дозволить вам вінчатися у Правосланому храмі без Вашого прийняття Православного віровчення лише за умови, що дітей ви будете хрестити і виховувати тільки у Православ'ї.

Ви маєте створювати сім'ю не з батьками. Більш того, Спаситель говорить про те, що чоловік залишає матір і братів своїх та приліплюється до жони, і стануть вони єдиним тілом. Тож, як одружуєтесь, то думайте про чоловіка, перш за все. Про вашу єдність. Батьки ж мають радіти тому, що Ви знайшли одне одного. Та ще й парубок побожний і в Істині.
Отже, вирішуйте - залежить від Вас!

Що робити, коли загубилася обручка, і скільки часу неможна вінчатися, як помер хтось із близьких?

Питання 13: Слава Богу, отче Аліпій! Мій чоловік загубив обручальну обручку. Кажуть, що це не дуже добре. Порадьте, що нам робити? Чи можна купити йому іншу? Спаси, Господи! (Наталія)

Відповідь: Господи благослови! Звичайно, що це не добре: втрачено дорогу річ, та ще й освячену. Тому постарайтеся тепер вже не таку дорогу обручку купити (можна й срібну), та попросіть священника її освятити для чоловіка.

Питання 14: Мій чоловік через місяць після весілля загубив обручку, зараз носить мамину, однак мама розлучена! Чи можна так, чи краще взагалі не носити? (Анастасія)

Відповідь: Господи, благослови! У давнину батьки давали свої обручки дітям у благословення на шлюб. Тож нічого нового Ваш чоловік не робить.

***

Питання 15: Слава Богу! Живу у шлюбі з кумом: хрестили одну дитину, потім одружилися, не знаючи, що то гріх. Вінчані, не раз каялась у цьому. Які Ваші поради щодо подальшого життя, каяття. Чи кожного разу на сповіді потрібно говорити про цей гріх? Спаси Вас, Господи, за пораду. (Олександра)

Відповідь: Господи, благослови! Якщо це була помилка, а не умисна кощуна, то цей гріх може бути прощений опісля сповіді і обіцянки жити у вірності і не допускати кощуни у подальшому. На кожній сповіді про це говорити марно, адже виправити вже нічого неможливо.

Брак між кумами іноді дозволений, але з благословення єпископа. Тільки архієрей, розібравшись що до чого, може поблагословити таке Вінчання.

***

Питання 16: Добрый вечер! Батюшка, подскажите, пожалуйста. Мы с молодым человеком решили пожениться и повенчаться, а недавно у него умер отец. Правда ли, что нужно ждать год и только потом можно венчаться? Заранее благодарна. (Юлия)

Відповідь: Господи, благослови! Согласно традиции, если свадьба была намечена, но в семье случился траур, то брак переносится на период после сорокового дня скорби.

Питання 17: Слава Богу! В мене в житті сталася трагедія - загинув чоловік. Ми й року не прожили у шлюбі. Я дала собі обітницю лишатися вдовою і вдруге не виходити заміж, а прожити життя в пам'ять чоловіка, якого кохаю і вірю, що прийде день, коли ми знову поєднаємось...
Щодня молюся за спокій його душі, відвідую майже всі богослужіння. Тільки це мене рятує від біди. Мене постійно турбує питання, якщо у вічності не будуть одружуватися, то що буде з супругами, зв'язаними Таїнством Вінчання на землі, у Вічності, якщо, звичайно, вони увійдуть у Вічність? Чи будуть вони разом? Дякую. (Ольга)

Відповідь: Господи, благослови! Звичайно, що точно ми нічого не знаємо про потойбічний світ, але поєднання Богом не може бути розірвано людьми, а, отже, це поєднання є важливим для Господа, і Він віднайде можливість бути вам разом, якщо до цього будете прикладати зусилля вірності.

 


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
 ТАЇНСТВО ХРЕЩЕННЯ: у питаннях та відповідях

10 відвертих відповідей про ТАЇНСТВО ПРИЧАСТЯ

«Вопросы священнику»: запущен пилот нового телепроекта (+ВИДЕО)

О питании в Великий пост: приемлем ли для мирян монастырский устав — игумен Алипий (Светличный)

БОГОСЛУЖЕНИЯ СТРАСТНОЙ СЕДМИЦЫ: шаг за шагом по главному коридору, ведущему к Пасхе — игумен Алипий (Светличный)  

Архимандрит Алипий (Светличный)
Вопросы священнику
Ответы священника
Таинство Венчания
як підготуватися до Вінчання
як благословляти дітей на шлюб
загубилася вінчальна обручка

Ми оголошуємо благодійну передплату. Допомогти можна, перераховуючи щомісяця необтяжливу для вас суму на:

  • Карту «Приватбанку»
  • Webmoney — R504238699969, U862362436965, Z274044801400
65736

3

Коментарі

Всі нові коментарі будуть відображені після проходження обов’язкової процедури модерації

http://www.patriarchia.ru/db

Костя|
http://www.patriarchia.ru/db/text/419128.html было бы очень правильно,если бы и вопрошанты и тот,кто давал ответы, ознакомились с основами Соц. концепции РПЦ, в частности с разделом Х.Вопросы личной, семейной и общественной нравственности касательно и того,что Церковь (а не конкретный священнослужитель) считает браком. как и историю его возникновения и благословения. а всех подряд венчать начали с 16-17го веков.

ТОП-17 питань стосовно ТАЇНСТВА ВІНЧАННЯ

Ольга|
Абсолютно інша відповідь на запитання 15: http://www.murom-mama.ru/stati/moya-vera/mozhet-li-kum-zhenitsya-na-kume-ili-o-duhovnom-rodstve.html

Весілля в пятницю

Марта|
Скажіть, будь ласка, чи можна робити весілля в пятницю? Ходили до священників питатись, так православні кажуть що можна, греко-католики не радять. Відповідно склалася різна думка в батьків наречених, одні "за", інші "проти". Якщо можна обгрунтуйте відповідь.

Додати коментар