Логотип "Православіє в Україні"
Отримування розсилки на e-mail

Вы здесь

СВЯТИЙ ДНЯ від Отченаш.укр — мучениця Пелагія, діва Тарсійська

Версия для печатиВерсия для печати

Якщо серед членів вашої родини, друзів чи знайомих є Іван, Пелагія, Микита, Кирило, Никифор, Климент або Миколай, у вас є чудова нагода привітати їх з Днем Ангела та побожно відсвяткувати іменини, подбавши під час цього святкування насамперед не про тілесну втіху, але про задоволення потреб власної душі у звершенні добрих справ та напуванні молитовною благодаттю.

***

Ми продовжуємо вітатись Великоднім привітанням, відновлюючи в серці спогад про подію Воскресіння Христового, адже вона є джерелом надзвичайної сили не лише для нас, а й для величезної кількості мучеників Христової Церкви. Заради цієї звістки вони без сумніву йшли на найжорстокіші тортури, знаючи, що на них чекає Вічність.

17 травня ми вшановуємо мученицю кінця ІІІ століття Пелагію.

Слухайте про дівчину, яка заради любові до Господа відмовила двом закоханим в неї імператорам – до дня пам’яті мч. Пелагії Тарсійської

Згідно з переданням, вона походила з Малоазійського міста Тарс з родини знатних батьків, і вирізнялася надзвичайною красою та обдарованістю. Сам імператор Діоклетіан зволів видати Пелагію заміж за свого названого сина.

Проте серце дівчини виявилося зайнятим: у ньому панувала всеохоплююча віра і любов до Христа, Якому Пелагія мріяла присвятити все своє життя. Вона відмовила царському спадкоємцю. Прийнявши святе Хрещення, Пелагія прагнула долучити до нього і свою матір. Однак та, будучи впертою язичницею, і слухати не хотіла свою доньку. Силоміць вона привела Пелагію на суд до Діоклетіана.

Побачивши вроду Пелагії, імператор сам зажадав з нею одружитися. Але свята відказала: «Мій Жених — Христос, за Якого я готова навіть умерти». Розгніваний Діоклетіан не чекав на таку сміливу відповідь. Сподіваючись залякати Пелагію, він віддав її до рук жорстоких катів. Проте тендітна дівчина мужньо зносила всі знущання. Міцність її віри стала сім’ям в душах багатьох людей, які після цього відкрили для себе Бога. Господь лікував її рани, і всі, хто спостерігав за її тортурами, дивувалися силі, що зміцнювала святу мученицю під час випробувань.

Коли ж Діоклетіан зрозумів, що не змусить Пелагію зрадити Христа, звелів живою спалити її в мідному бику. Свята сама увійшла в його розпечену середину, де тіло її розплавилось як дорогоцінне миро, наповнивши місто дивним ароматом. Кістки ж не згоріли і лишились цілими та після страти були викинуті язичниками за місто. Єпископ, який свого часу хрестив мученицю, із честю поховав її святі мощі. 

Ось так близько 290 року свята мучениця Пелагія Тарсійська перейшла від тимчасового земного життя у життя вічне, зустрівши в ньому Того, хто складав сенс її існування – Воскреслого Господа Іісуса Христа.

***

Більшість із нас вважає себе віруючими. Тим часом зречення може відбутися несподівано та непомітно. Просто одного дня, виправдовуючись хибними ідеями та власними амбіціями, людина починає робити злочин, стає джерелом агресії, насильства та свавілля, забуваючи при цьому Євангельські слова: «Яка користь людині, якщо здобуде навіть і весь світ, а душу свою занапастить?»

Рятувати, а не вбивати; збирати, а не розпорошувати, об’єднувати, а не розділяти – ось шлях тих, для кого слова «Бог», «Віра» та «Вітчизна» — не порожній звук. І нехай у цьому допоможуть нам молитви святих мучеників, які силою віри руйнували зло навколо себе, долаючи його не лише у власному серці, а й в серцях оточуючих.

Христос воскрес!

мц. Пелагія Тарсійська (бл. 290)

Ми оголошуємо благодійну передплату. Допомогти можна, перераховуючи щомісяця необтяжливу для вас суму на:

  • Карту «Приватбанку»
  • Webmoney — R504238699969, U862362436965, Z274044801400
966

0

Коментарі

Всі нові коментарі будуть відображені після проходження обов’язкової процедури модерації

Додати коментар