Логотип "Православіє в Україні"
Отримування розсилки на e-mail

Вы здесь

Звідки походить свято Стрітення? (+ВІДЕО, АУДІО)

Версия для печатиВерсия для печати

А також про передісторію та історію свята Стрітення, про те, чому старець Симеон так сильно чекав зустрічі з Ним, та що значить – жити по-справжньому. Про це та інше в коментарі першого проректора Київської духовної академії і семінарії протоієрея Сергія Ющика:

 

СЛУХАЙТЕ АУДІО>>>

Свято Стрітення Господнього має свою біблійно-історичну основу. Для того, щоб зрозуміти його сенс, потрібно не тільки відкрити і переглянути сторінки Нового Завіту, але і Старого.

Згадаймо: пророк Мойсей виводить з єгипетського полону іудейський народ… Мойсей вимагає від фараона відпустити його народ, але той не погоджується – і Єгипет охоплює 10 лих. Десята кара – це смерть первістків, що були народжені на цій землі в єгипетських родинах.

Тільки після того, як в Єгипті за одну ніч померли всі первістки, фараон дозволив іудеям покинути Єгипетські землі.

Іудеї відсвяткували Пасху, ангел смерті пройшов повз. Але Господь, через свого пророка Мойсея, сказав іудейському народу, що кожен первісток, який народжується, має бути посвячений Богу. Сім`я ж, яка народила цю дитину, бере в Бога цю малу дитину всього-на-всього на виховання.

"Десять страт єгипетських: смерть первістка фараона". Альма-Тадема

Таким чином, згідно зі старозавітним законодавством, на 40-й день від народження дитяти, особливо первістка, сім`я обов’язково повинна була прийти до Єрусалимського храму, щоб принести жертву Богу. З одного боку, подякувати Богу за те, що народилося дитятко, а з іншого – ніби викупити в Бога дитя і мати можливість виховувати його.

Христос прийшов не для того, щоб порушити закон, а для того, щоб надати йому правильного наповнення. Тому, як підзаконний, Він приноситься Своєю Пречистою Матір`ю і праведним старцем Йосифом до Єрусалимського храму.

Саме святом Стрітення ми вшановуємо цю подію, коли старець Симеон зустрічає Богонемовля. Майже ніхто не впізнавав Його, але Симеон Духом Святим відчув, що перед ним – Спаситель світу.

Зустріч старця Симеона з Богонемовлям

Окрім, здавалося б, простої зустрічі – старої людини з маленькою 40-денною дитиною, ми вшановуємо ще одну величну подію – зустріч втомленого людства зі своїм Спасителем.

Саме втомленого!

Читаючи у Священному Писанні про старозавітних праведників, знаходимо такий цікавий момент: і наситився він життям своїм, і відійшов до своїх прабатьків.

Симеон же не міг насититися своїм життям, тому що, як це не дивно звучить, був покараний життям. Ми знаємо про те, що Симеон був одним із числа перекладачів і піддався сумнівам щодо істинності слів Священного Писання про народження Спасителя від Діви, за що від ангела отримав звістку про те, що не помре доти, доки не побачить Спасителя світу.

Церковна історична свідомість говорить, що Симеон прожив не одну сотню років. Поховав дружину, дітей, онуків, правнуків, праправнуків…

Тепер ми усвідомлюємо, що ця людина дійсно була покарана життям. Спочатку, коли людина планує своє життя, прагне черпати від свого життя якомога більше, хоче на собі зібрати всю любов, увагу світу, можна навіть сказати, овації цього життя. Але тут є велика помилка: людина живе доти, доки потрібна комусь, доки може ділитися своєю любов’ю.

Якщо старець Симеон був потрібен своїй дружині, дітям, онукам, то, напевно, прапраправнуки про нього вже й забули. Він був лише одним із небагатьох старців. А його сенс життя зводився лише до того, щоб прокинутись, подякувати Богу за прожиту ніч і піти до Єрусалимського храму. Кожного дня він ішов туди, щоб знайти Того, Хто подарує сенс життя, Хто скаже, що «немає більшої любові від тієї, як хто душу свою покладе за друзів своїх».

Тому свято Стрітення Господнього – не просто спомин євангельської події. Це знакове свято, яке нагадує нам, що людина живе не тоді, коли отримує від життя якомога більше благ, а коли починає жити з Господом і здатна разом із Христом Спасителем ділити своє серце з іншими.

ДИВІТЬСЯ ВІДЕО:

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Кто из нас понимает праздник Сретения? (толкование и перевод богослужения)

Епископ Филарет (Зверев). ПРАЗДНИК СРЕТЕНИЕ. Экзамен на Встречу: как узнать, что я встретил Бога

«Зустріч зими з весною – це образ того, як віра має розтопити лід нашого серця» – протоієрей Георгій Коваленко про свято Стрітення

Протоиерей Александр Авдюгин. Самая главная встреча — праздник Сретение

Протоієрей Діонісій Мартишин. Свято Стрітення Господнього: як “просунутому” сучаснику зустріти вічного Творця?

К празднику СРЕТЕНИЯ. Где и как можно встретить Господа?

протоієрей Сергій Ющик
Сретение Господне

Ми оголошуємо благодійну передплату. Допомогти можна, перераховуючи щомісяця необтяжливу для вас суму на:

  • Карту «Приватбанку»
  • Webmoney — R504238699969, U862362436965, Z274044801400
3291

0

Коментарі

Всі нові коментарі будуть відображені після проходження обов’язкової процедури модерації

Додати коментар