Логотип "Православіє в Україні"
Отримування розсилки на e-mail

Вы здесь

СЛОВО ПРО ПІСТ. Митрополит Павел: «Ми вступили в час, коли на нас сходять усі небесні благословення, тож і між нами має бути братолюбство та взаєморозуміння»

Версия для печатиВерсия для печати
29 листопада 2013 | Актуальний коментар

Редакція порталу «Православіє в Україні» розпочинає рубрику «СЛОВО ПРО ПІСТ».

Про Різдвяний піст та його особливості розкажуть найкращі спікери Української Православної Церкви. А також настанови, поради, рекомендації, все це у нашій новій рубриці.

Відкриває рубрику намісник Успенської Києво-Печерської Лаври митрополит Вишгородський і Чорнобильский Павел:

митрополит Павел

Сьогодні, з Божою милістю, дорогі брати і сестри, ми наблизилися до того часу, який готує нас до великого торжества – Різдва Христового.

Розпочався Різдвяний піст.

Кожна людина причетна і до великих подій та історичних дат, і до звичайних днів, які наповнені благодаттю Господнею.

Вступаючи в піст, ми тим самим готуємо себе до найважливішої історичної події – Народження Спасителя.

Що необхідно людині для того, щоб гідно зустріти Різдво Христове і бути співучасником цієї події?

Ми повинні приготувати своє серце: очистити його покаянням, принести плоди цього покаяння - принести молитву, причаститися Христових Таїн, пробачити ближніх, які можливо чимось згрішили проти нас. Бо це час, в який архангели віщують нам радість: «Слава в вишніх Богу, і на землі мир».

Тобто, це час, коли на нас сходять усі небесні благословення, тож і між нами має бути братолюбство, взаєморозуміння та терпіння одне до одного. 

Сам Господь говорить своїм учням: «Цей рід лукавий виганяється тільки постом і молитвою». Ми бачимо, наскільки значущий для людини піст: з його допомогою зникають духи злоби, він очищає нашу плоть та душу.

Цей піст не стільки суворий, як Великий та Успенський. У великі свята, такі як Введення, святителя Миколая Чудотворця, великомучениці Варвари, інших, дозволяється риба.

Звичайно, будуть спокуси з Новим роком. Кожен повинен зрозуміти, що не їжа наближає до Бога, а великий подвиг стриманості. А Новий рік ми повинні зустріти з молитвою, з подякою Богові за рік, що минув, та просячи дарувати нам благодать Святого Духа і на наступний.

Кожна людина, яка хоче чогось досягнути у житті, повинна, в першу чергу, зрозуміти ціль свого буття. Ми прийшли в цей світ по Божій милості, по Його волі та в результаті любові наших батьків. А окрім короткочасного життя, в нас ще є Вічність, до якої ми й готуємося тут, на землі.

Господь приходить не в числі, а приходить до кожної людини окремо в різний час, тоді, коли людина, пізнавши своє недостоїнство, чекає оновлення своєї душі, і чекає свого Спасителя. 

Це свято Різдва Христового нехай кожному буде втіхою, нехай дає надію на Вічність. Ми можемо мати блаженство вже тут, на землі, разом із Господом, і Він чекає нас в своїх обителях Царства Небесного. І нехай ангели, які возвіщають нам велику радість – «Слава у вишніх Богу, і на землі мир» – будуть нашими супутниками.

В усьому нехай допоможе нам Христос Спаситель!

ПАВЕЛ (Лебідь), митрополит Вишгородський і Чорнобильський, вікарій Київської Митрополії

Ми оголошуємо благодійну передплату. Допомогти можна, перераховуючи щомісяця необтяжливу для вас суму на:

  • Карту «Приватбанку»
  • Webmoney — R504238699969, U862362436965, Z274044801400
3274

0

Коментарі

Всі нові коментарі будуть відображені після проходження обов’язкової процедури модерації

Додати коментар