Логотип "Православіє в Україні"
Отримування розсилки на e-mail

Вы здесь

Що нам робити біля дарів волхвів? – відбулася прес-конференція з нагоди привезення реліквії 24 січня до Києва (+відео)

Версия для печатиВерсия для печати

Вперше в історії священна реліквія Афону – дари волхвів – прибуває до Києва. З 24 по 30 січня святиня буде доступна для поклоніння у Святій Успенській Києво-Печерській Лаврі.

Розпочалася прес-конференція з нагоди привезення святині до України з різдвяного флешмобу – виконання колядки, що розповідала про Народження Христа та поклоніння Йому волхвів.

Зокрема як зазначив сьогодні під час брифінгу речник УПЦ протоієрей Георгій Коваленко, ця унікальна подія продовжить для українців святкування Різдва Христового. Адже у ці дні можна буде помолитися Спасителю, Який прийшов у світ, і доторкнутися до реліквії, освяченої дотиком Самого Новонародженого Христа.

Окрім того, як додав секретар Київської єпархії по м.Києву протоієрей Віктор Іващук, який координує привезення святині до столиці, ця подія є унікальною ще й тому, що до дарів волхвів зможуть доторкнутися жінки, адже на Афон вони ніколи не зможуть потрапити. Більше того, відомо, що свята реліквія вперше вивезена за межі Афонського монастиря святого Павла, де святиня зберігається під пильним оком афонських старців.

Як стало відомо, близько 10 років велися переговори між Фондом свт. Василія Великого з намісником Афонського монастиря св. Павла, щоб отримати благословення на привезення святині до Росії, Білорусі та України.

 

Що за дари принесли Богонемовляті волхви?

Дари волхвів – це одна з небагатьох реліквій, пов`язана із земним життям Спасителя, що збереглася до сьогоднішнього дня. Про поклоніння волхвів, що принесли дари – золото, ладан і смирну – Богонемовляті Христу, йдеться в Євангелії від Матфея.

Також протоієрей Георгій розповів про те, ким були волхви та що саме вони принесли Богонемовляті. Зокрема, якщо говорити сучасною мовою, то волхви були астрономами, яких до місця народження Царя світу привела віфлеємська зоря. А принесли у подарунок Новонародженому Христу якраз ці дари, що прибувають до України: золото, ладан і смирну.

Золото волхви принесли як Царю, але Царю не від світу цього; ладан – як Богу, адже ладан символізує нашу молитву, звернену до Бога; а смирну – як Людині, якій належить постраждати за наші гріхи і померти (смирною намащували тіла померлих людей).

Що для нас значать дари волхвів?

Як зауважив речник УПЦ, дари волхвів мають особливу релігійну та історичну цінність.

За переданням, відображеним у письмових візантійських джерелах, дари волхвів разом зі Своєю чесною ризою і поясом передала Єрусалимськії Церкві Сама Пресвята Богородиця. В Єрусалимі вони перебували до IV століття. За імператора Східної Римської імперії Аркадія (395-408) дари волхвів були перенесені до Константинополя.

А вже в афонський монастир св. Павла святиню передала цариця Мара в 1470 році, після захоплення Константинополя турками. Звідтоді святиня й зберігається на Афоні.

Що нам робити біля святині — дари волхвів?

Протоієрей Георгій Коваленко підкреслив:

— По-перше, молитися Богові, Новонародженому Христу Спасителя.

Вклонятися Господу.

Подивитися на дари волхвів, адже це – артефакт, священна реліквія.

Доторкнутися до дарів, до яких торкався Сам Спаситель, Пречиста Діва Марія, праведний Іосиф, три волхви та ін.

Також це – можливість матеріалізувати нашу віру у Різдво Христове.

Окрім того, маємо самі принести Христу дари, подібні дарам волхвів. А це золото нашого  благочестивого життя, чистого серця, ладан нашої щирої і теплої молитви до Бога, смирну як розуміння про плинність земного.  

З якими словами, молитвою вклонятися святині?

«Це можуть бути різдвяні піснеспіви, наша молитва, звернена до Новонародженого Господа, "класична" для нас молитва «Отче наш», молитва до святих царів, щоб вони молилися за нас Христу Спасителю», — порадив речник УПЦ.

До слова, як розповів о. Георгій Коваленко, доступ до святині буде відкрито з раннього ранку до пізнього вечора. Однак, за словами речника УПЦ, якщо кількість бажаючих прикластися до святиня не припинятиметься ані вдень, ані вночі, то Успенський собор, де й перебуватимуть дари волхвів, буде відкрито цілодобово.

Також речник УПЦ зауважив, що Церква має добрий досвід привезення святинь, тому, як завжди, буде забезпечено і охорона реліквії, і можливість усім бажаючим вклонитися святині.

Та додав, що нам потрібно перейняти досвід Москви, де під час перебування дарів волхвів чергували і волонтери, і священики, і психологи, які допомагали людям вистояти в черзі до святині. А зокрема обирали з черги "vip-ів" – людей з особливими потребами, вагітних жінок та жінок з дітьми, людей похилого віку, які змогли швидше прикластися до дарів волхвів.

Про Афонські традиції збереження реліквії та дива

У свою чергу, отець Віктор Іващук,  який нещодавно повернувся з Афону, розповів про традиції Афонських монастирів та зокрема про традиції збереження святинь.

Виявляється, перш ніж вивезти святиню з Афону, потрібно отримати благословення настоятеля обителі, а вже потім також звертатися за благословенням до Вселенського Патріарха. Настільки суворо тут дотримуються древніх монаших традицій та свято шанують реліквії.

Також протоієрей Віктор розповів про один чудесний випадок, пов'язаний з дарами волхвів, що стався минулого року на Афоні.

Один чоловік захотів викрасти вночі дари волхви з Афонського монастиря, уже виніс їх за межі обителі, як раптом йому стало дуже зле, і він не зчувся сам, як знову опинився в монастирі св. Павла — повернув святиню та покаявся.  

Взагалі, як свідчать афонські монахи, зцілення по молитвах перед святинею відбуваються в обителі постійно. Однак, як додав о. Віктор Іващук, не від золота зціляються люди, а по вірі своїй та щирій молитві до Господа.

Як дарам волхвів вклонялися в Москві?

Якраз днями о. Віктор Іващук бував у Москві, а тому поділився з українськими журналістами враженнями від напрочуд грамотно влаштованих там умов для людей, що стояли в черзі до дарів волхвів.

Слід зауважити, що в Москві святині вклонилися 400 тисяч людей.

Отже, з віруючими, що стояли в черзі до святині, працювали волонтери, психологи, соціальні робітники та священики. Також діяла польова кухня, де можна було поїсти та попити гарячого чаю, адже дехто стояв 12 годин у черзі. А крім того, можна було погрітися у спеціально встановлених автобусах. Завдяки таким умовам, як зазначив священик, дарам волхвів у Москві щодень вклонялися 50-60 тисяч вірян.  

дари волхвів

Москва, поклоніння святині. Фото сайту "Патріархія.ру"

***

Завершився брифінг теж флешмобом – священик Максим Брусника, протодиякон Микола Лисенко та студенти КДАіС виконали різдвяну колядку, перетворивши таким чином звичайну прес-конференцію на різдвяну.

Читайте також: До України прибувають Дари волхвів. З 24 по 30 січня — в Києві!

У канун Різдва про ТРЬОХ ВОЛХВІВ: 5 фактів для допитливих (+відео)

 

 

 

Протоиерей Георгий Коваленко
Протоиерей Виктор Иващук
дары волхвов
Дары волхов в Киеве
Різдво Христове

Ми оголошуємо благодійну передплату. Допомогти можна, перераховуючи щомісяця необтяжливу для вас суму на:

  • Карту «Приватбанку»
  • Webmoney — R504238699969, U862362436965, Z274044801400
4861

0

Коментарі

Всі нові коментарі будуть відображені після проходження обов’язкової процедури модерації

Додати коментар