Логотип "Православіє в Україні"
Отримування розсилки на e-mail

Вы здесь

ПРОЩЕНА НЕДІЛЯ. «Сьогодні наш обов’язок – вимолити в Бога прощення і благословення для нас і нашої країни»

Версия для печатиВерсия для печати
02 березня 2014 | Редакция | Проповіді

Проповідь на початок Великого посту настоятеля Архістратиго-Михайлівського храмового комплексу («Чорнобильський», на Дарниці) протоієрея Богдана Штима.

 

Протоієрей Богдан Штим

Наближається час початку Великого посту. Молитвою і словами євангельськими ми сьогодні відчуваємо відповідальність, відчуваємо, що має відбутись переміна, бо Церква відкриває період особливого життя і молитви для кожного віруючого.

У цьому подвизі посту й молитви ми маємо духовно оновитись, стати учасниками подвигів багатьох святих і праведних, і вже своєю оновленою душею чекати прояву великої  Божої любові – Його розп’яття і воскресіння заради нас і нашого спасіння.

А наближати цю благодатну і світлу мить ми маємо через внутрішнє духовне зрушення, залишаючи всі беззаконня і стаючи учасниками богоносного дійства благодаті Святого Духа.

Ми часто пов’язували початок Великого посту з обмеженням в їжі і в певних насолодах нашого людського життя. І на тому закінчувалось уявлення про те, що має відбуватись у цей період. А Церква вчить, що упродовж цих чотирьох тижнів Великого посту людина має знайти у своїй душі негативне і гріховне і, відшукавши те, внутрішньою духовною силою звільнитись від такого.

Якщо ви чули те чи інше євангельське читання, і воно не зачепило вас своєю сутністю, то, безумовно, ви промайнували час молитви, ви були лише присутніми за богослужінням у храмі. Тому зараз теж треба замислитись над тим, чи була ваша молитва дійсно щирою, чи завжди ви чули Слово Боже…

***

Сьогодні в храмі Церква звертає увагу на одне із важливих наших із вами почуттів, без якого ми не можемо вступити в тиждень посту й молитви. Євангеліє починалося такими словами: «Бо якщо ми з вами відпускаємо провини нашим ближнім, то і Господь нам відпустить наші провини. А якщо ми не прощаємо провини ближнім, то не простить і Господь нам…».

Тому сьогоднішній день називається Неділею Прощеною, яка нагадує нам про те, що ми маємо простити провини, образи нашим винуватцям, маємо примиритись із ними, і робити це треба з чистим серцем, з чистою душею. Без цього примирення ми з вами не придбаємо, не осягнемо сутність і значення посту.

Кожний із нас, читаючи та промовляючи молитву «Отче наш», просить у Бога-Отця, щоб Він простив нам провини наші, як і ми прощаємо винуватців наших. І якщо ці слова торкаються нашого життя, значить ми живемо по-християнськи. Ми маємо пам’ятати, що це слова Самого Бога, Який навчав людей, як потрібно молитись, якими словами та з якою силою вимолювати та випрошувати прощення і спасіння.

Отже Церква нагадує сьогоднішнім недільним богослужінням із Чином прощення, що ми маємо налаштуватися на примирення, на прощення, маємо багато потрудитися для цього, бо без прощення, без молитви, без братолюбства в нас нічого не буде творитись доброго і спасенного.

Але потрібно не старатись мирити когось, вчити когось, як він має чинити, а починати треба з себе і зі своїх ближніх, своїх родин. Бо якщо ми не маємо миру і злагоди, порядку в наших родинах, все, до чого ми прагнемо, не буде відповідати істинному призначенню життя християнина.

Церква не вказує, що маємо примиритись з якимись Іванами, Петрами та іншими, Церква нагадує, що ми маємо примиритись, у першу чергу, зі своїми ближніми, примиритись із тими, з ким ворогуємо, кому дійсно нанесли образу своїм вчинком, словом, засудженням. І в тому є велика сила, то є початком нашого шляху до спасіння.

Тому я всіх вас прошу, щоб ми зосереджено віднеслись до цінності нашого життя. Варто не доводити свою правоту, а подумати, що, певно, ми самі чимось завинили.

Як виявляється, не такі ми вже й сильні, щоб перемогти зло. Тому треба пам’ятати, що силою нашою є молитва Церкви, Слово Боже, любов і повага.

Тоді ми переможемо всяку ненависть, розбрат, якщо щиро покаємось у своїй провині, тоді будемо благословенні Богом.

Архистратига Михаила комплекс

Храмовий комплекс на честь Архістратига Михаїла (на Дарниці)

***

Прошу всіх вас простити нас, духовенство нашої церкви, за нашу якусь неувагу, що, може, була проявлена, за нетерпіння, нерозуміння, неправильні слова молитви чи поради щодо того чи іншого вчинку, щодо подій сьогодення.

І як казав великий праведник і молитвеник митрополит Антоній Сурозький, якщо ми прощаємо один одному, відкриваємо один одному обійми серця, то вступаємо на дорогу до прощення Божого і спасіння, до Воскресіння, до нового життя, коли ми станемо живою силою і життям Живого Бога.

Тому сьогодні ми маємо всі знайти цю дорогу до спасіння, налаштуватися на примирення і смирення. Маємо підтримати один одного на цьому шляху загальним прощенням, любов’ю, маємо відкрити свої серця та очі, щоб бути готовими відгукнутися на прохання про допомогу.

Маємо вимолити і випросити у Бога прощення і благословення, щоб наша Церква, наша земля і наше суспільство були під захистом Божим; щоб ніякі сили – ні внутрішні, ні зовнішні – не перешкоджали нам мирно молитись, трудитись, будувати спільноту в єдності; щоб мати змогу ділитися з нащадками здобутками праці; щоб колосились наші ниви, а достаток наповнював життя кожного з нас.

А наш святий обов’язок не в ненависті і протистоянні – в тому, щоб у молитві і любові просити в Бога Його благословення для миру й злагоди, покаяння, молитви і спасіння нашій країні.     

Протоиерей Богдан Штым
Прощеное воскресение
Великий пост
Михайловский храмовый комплекс на Дарнице

Ми оголошуємо благодійну передплату. Допомогти можна, перераховуючи щомісяця необтяжливу для вас суму на:

  • Карту «Приватбанку»
  • Webmoney — R504238699969, U862362436965, Z274044801400
4606

0

Коментарі

Всі нові коментарі будуть відображені після проходження обов’язкової процедури модерації

Додати коментар