Логотип "Православіє в Україні"
Отримування розсилки на e-mail

Вы здесь

Притча про заможного юнака. Не такі ми вже й грішні?..

Версия для печатиВерсия для печати

СЛУХАЙТЕ: Притча про заможного юнака — недільне Євангельське читання

Притча о богатом юноше

Перед тим, як поринути в текст, написаний євангелістом Матфеєм, зосередимося на деяких деталях

По-перше: що таке вушко голки? У цьому разі йдеться не зовсім про голку.

У древньому Єрусалимі в часи Христа були особливі ворота. Пройти в них могла тільки людина – і лише у випадку, якщо сходила з коня та залишала перед Вушком від Голки усе зайве. В такий спосіб нічний Єрусалим захищався від несподіваного нападу та водночас дозволяв поодиноким подорожуючим врятуватися за міськими мурами.

По-друге, перед читанням Євангелія спитаймо себе: чи не здається вам інколи, що ви не така вже й грішна людина — не вбивали, не крали, не впадали у перелюб… Список може бути дуже довгий. Але справа не в ньому. Справа у підсвідомому бажанні перед кожним дієсловом поставити «не»: не грішив, а якщо грішив, то – не дуже. Тобто – виправдати себе.

А якщо до того ж вас турбує питання, як впливає багатство на можливість духовного зростання, і чи погано бути заможним з точки зору Християнства – тоді уважно вслухайтесь у слова Євангелія, яке читається в неділю 12-ту після П’ятдесятниці в храмах.

Євангеліє від Матфея, глава 19, вірші 16 – 26

«…І ось, хтось, підійшовши, сказав Йому: Учителю благий! що зробити мені доброго, щоб мати життя вічне? Він же сказав йому: чому ти називаєш Мене благим? Ніхто не благий, як тільки один Бог. Якщо ж хочеш увійти в життя вічне, дотримуй заповідей.

Говорить Йому: яких? Іісус же сказав: не вбивай; не перелюбствуй; не кради; не лжесвідчи; шануй батька й матір; і: люби ближнього твого, як самого себе (Вих. 20,13–16; Лев. 19,18). Юнак говорить Йому: все це я зберіг з юності моєї; чого ще не вистачає мені?

Іісус сказав йому: коли хочеш бути досконалим, піди, продай майно твоє і роздай убогим; і матимеш скарб на небесах; і приходь та йди слідом за Мною.

Почувши слово те, юнак відійшов у скорботі, бо мав багато майна.

Іісус же сказав учням Своїм: істинно кажу вам, що тяжко багатому ввійти в Царство Небесне; і ще кажу вам: легше верблюдові пройти крізь вушко голки, ніж багатому ввійти в Царство Боже.

Почувши це, учні Його дуже здивувались і сказали: так хто ж може спастись?

Іісус, поглянувши, сказав їм: людям це неможливо, Богові ж усе можливе.

 ***

Пришёл однажды к Иисусу один юноша и спросил: Учитель благой! что мне сделать благого, чтобы получить жизнь вечную?

Он же сказал ему: почему ты называешь Меня благим? Никто не благ, только один Бог. Если же хочешь войти в жизнь вечную, соблюдай заповеди.

Тогда тот спрашивает у Него: какие же? А Иисус ответил: Не убивай, не нарушай супружескую верность, не кради, не давай ложных показаний,

чти отца и мать и люби ближнего своего как самого себя. (Втор. 5:16 - 20; Лев. 19:18)

И говорит Ему юноша: я с отроческих лет соблюдаю всё это; что ещё мне недостаёт?

Иисус же сказал ему: если хочешь быть совершенным, пойди, продай имение своё и раздай нищим, и приобретёшь сокровище на небесах; а затем последуй за Мною.

Услышав эти слова, юноша отошёл в печали, потому что он был очень богат.

Иисус же сказал ученикам Своим: истинно говорю вам: богатому трудно будет войти в Царство Небесное.

Более того скажу вам: легче верблюду сквозь игольное ушко пройти, нежели богатому войти в Царство Божье.

Услышав это, ученики в величайшем изумлении стали спрашивать: так кто же тогда может спастись?

Посмотрев на них, Иисус сказал: это для людей невозможно, для Бога же всё возможно.

***

У коментарях на Євангельський текст про зустріч багатого юнака з Христом святитель Феофан Затворник зауважував: «Не багатство – біда, а сподівання лише на нього, і пристрасть до нього. Тобто – хто на що покладається і до чого тягнеться, той тим і буває багатий».

З цих слів зрозуміло: нам потрібно засвоїти в житті головну науку – навчитися збагачуватись сподіванням не на своє матеріальне або навіть духовне багатство, але перш за все – надією на Бога, життям за Божою Правдою, молитвою і пошуком Його поперед усього іншого, і тоді станемо багаті Його Благодаттю, яка не лише розширить нам вушко від голки, але й відчинить ворота Небесного Єрусалима.

Саме цього ми щиро бажаємо кожному!

Христос посеред нас! І є, і буде!

Воскресное Евангельское чтение
Притча о богатом юноше

Ми оголошуємо благодійну передплату. Допомогти можна, перераховуючи щомісяця необтяжливу для вас суму на:

  • Карту «Приватбанку»
  • Webmoney — R504238699969, U862362436965, Z274044801400
3703

0

Коментарі

Всі нові коментарі будуть відображені після проходження обов’язкової процедури модерації

Додати коментар