Логотип "Православіє в Україні"
Отримування розсилки на e-mail

Вы здесь

Неділя про Страшний суд

Версия для печатиВерсия для печати

Ця неділя – третя з тих, що готують нас до Великого посту. Зветься вона «Неділею про Страшний суд» і походить від Євангельського читання про майбутній суд, що чекає на всіх живих і мертвих.

Как готовиться к Великому посту (АУДИО, ВИДЕО)

Це нагадування кожному: хочемо цього чи ні, але ми народжені для вічності, і тимчасове земне життя є лише підготовкою до неї. Перетнувши межу Вічності, ми складатимемо важкий іспит за ті роки, які були надані нам у цьому світі для того, щоб втілити Правду Божу.

Страшний суд

***

Незадовго перед взяттям під варту в Христа трапилася важлива розмова з апостолами. Востаннє Син Божий проповідував у Єрусалимському Храмі, а потім, коли Господь сидів з учнями на горі Оливній, вони запитали Його про ознаки руйнування Єрусалима та майбутнього кінця Світу.

Серед ознак останніх днів Спаситель зауважив: «Багато прийдуть під іменем Моїм, і будуть казати «Я – Христос», і багатьох спокусять. Також почуєте про війни і воєнні чутки. Дивіться, не жахайтеся, бо належить усьому цьому бути, але це – ще не кінець; бо повстане народ на народ, і царство на царство; і будуть голод, мор і землетруси місцями. Усе ж це – початок хвороб… Тоді видаватимуть вас на муки і вбиватимуть вас; і зненавидять вас усі народи за Ім’я Моє; і тоді багато хто спокуситься; і видаватимуть одне одного, і зненавидять одне одного; і багато лжепророків повстане і багатьох спокусять; і через збільшення беззаконня в багатьох охолоне любов; хто ж витерпить до кінця – той спасеться...»

Людство завжди цікавило питання: коли ж настане Кінець Світу? «Про день цей і годину не знає ніхто, – відповідає в Євангелії Христос, – навіть Ангели Небесні, а тільки Отець Мій один».

***

Головний зміст цього дня складає уривок з Євангелія від Матфея, в якому Господь Іісус Христос такими словами розкриває нам духовний зміст Страшного Суду:

«…Коли ж прийде Син Людський у славі Своїй, і всі святі ангели з Ним, тоді сяде на престолі слави Своєї; і зберуться перед Ним усі народи, і Він відокремить одних від других, як пастир відокремлює овець від козлів; і поставить овець праворуч Себе, а козлів – ліворуч.

Тоді скаже Цар тим, що праворуч Нього: «Прийдіть, благословенні Отця Мого, успадкуйте Царство, приготовлене вам від заснування світу. Бо Я голодував, і ви нагодували Мене; знемагав від спраги, і ви напоїли Мене; чужинцем був, і ви прийняли Мене; був нагим, і ви зодягнули Мене; був хворим, і ви піклувалися Мною; у в’язниці був, і ви відвідали Мене».

Тоді праведники скажуть Йому у відповідь: «Господи, коли ми бачили Тебе голодним і нагодували, спраглим і напоїли? Коли ми бачили Тебе чужинцем і прийняли? Або нагим і одягнули? Коли ми бачили Тебе хворим або у в’язниці і відвідали Тебе?»

І Цар скаже їм у відповідь: «Істинно кажу вам: так, як ви зробили це одному з цих братів Моїх менших, те зробили Мені!» (Мф. 25:31-46).

***

Зараз дуже модно вираховувати дату Апокаліпсису. Але набагато важливіше не знати його дати, а бути готовими до нього повсякчасно, адже, як зауважив Христос, про день і час той ніхто не знає достеменно, окрім Бога.

Страшний суд

Тим часом Апокаліпсис відбувається постійно – це індивідуальний кінець світу та суд Божий, який переживає кожна людина, що забула про Свого Творця. Тож щодня і щомиті пам’ятаймо про Бога та підтверджуймо нашу віру відповідними справами, привносячи в цей світ добро, любов, красу та гармонію.

І не забуваймо: Страшний Суд рано чи пізно відбудеться. Але на ньому нас не питатимуть, чи визнаємо ми себе сумлінними християнами. Там просто подивляться на те, чи дослухалися ми в житті голосу нашої совісті, чи співіснували з іншими за Законом Божої Любові, і що саме – добро чи зло – заподіяли ми тим, хто опинився на нашому життєвому шляху.

О Страшном суде — без страшных слов. Епископ Обуховский Иона

В чем разница между Первым и Вторым Пришествием? или Главный критерий Страшного суда

***

Також не забуваймо: ця неділя зветься м’ясопусною, бо від понеділка православні припиняють вживання м’яса.

Наступний тиждень зветься Масляною, під час якої православні відвідують своїх друзів і родичів та взаємно просять вибачення за всі провини й образи. Звичайно, зробити це неформально – важко, і як влучно сказав один психолог, прощення – це не вимовлене слово, але довгий і непростий шлях. Та нам вкрай необхідно хоча б його розпочати, адже тільки це дозволить нам з чистим сумлінням читати слова молитви Господньої – «І прости нам провини наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим».

Христос посеред нас! І є, і буде!

Читайте також:

Отец Серафим (Бит-Хариби) записал 50-й псалом на языке Христа с пожеланиями мира украинцам

скоро Великий пост
Неделя о Страшном суде

Ми оголошуємо благодійну передплату. Допомогти можна, перераховуючи щомісяця необтяжливу для вас суму на:

  • Карту «Приватбанку»
  • Webmoney — R504238699969, U862362436965, Z274044801400
2966

0

Коментарі

Всі нові коментарі будуть відображені після проходження обов’язкової процедури модерації

Додати коментар