Логотип "Православіє в Україні"
Отримування розсилки на e-mail

Вы здесь

«Навіщо потрібна церква сьогодні?»: дискусія Георгія Коваленка та В’ячеслав Горшкова

Версия для печатиВерсия для печати
03 листопада 2018 | Інтерв’ю

У новому випуску передачі ULTIMA CENA на каналі «Ісландія» тема: «Навіщо потрібна церква сьогодні?»

У студії з ведучим Кирилом Караченцевим бесіду ведуть ректор Відкритого православного університету Георгій Коваленко та релігієзнавець В’ячеслав Горшков.

Прот. Георгій Коваленко

«Для мене вперше питання «навіщо церква?» постало тоді, коли відбувалося падіння богоборчого, атеїстичного режиму, коли я вперше отримав у руки Біблію. Це був 88-й рік… Я почав читати Біблію, і для мене на питання «навіщо церква?» відповіддю було: «Це місце, де є Бог. Церква, Бог… Це там, де шукають Бога». І коли я зрозумів, що мені треба знати більше, я звернувся до конкретної спільноти.

Розуміючи, що я живу в країні, де всі традиційно православні, я прийшов до православної спільноти… Я почав занурюватися в богослужбові нюанси. Ми відбудовували храм, починали медійні, освітні проекти на рівні парафії. А потім виник певний внутрішній та зовнішній конфлікт. І виявилося, що не все так красиво в реальному церковному житті, як здається, коли ти читаєш книжки.

І тоді знову виникло питання: «Навіщо церква?» Я знову занурився до літератури. ХХ століття — це століття, коли християни різних церков вирішували для себе питання: «Що таке церква? Навіщо церква?» І тут виникли книжки євхаристичної еклезіології: о.Миколай Афанасьєв, Шмеман, Мейєндорф, які описують церкву як євхаристичну спільноту, як спільноту, яку об’єднує Христос, яка об’єднується довкола причастя… Ти розумієш, що церква — це не людина, до якої ти прийшов, навіть не храм. Це Христос. Ти до Нього приходиш і довкола Нього єднаєшся.

А потім настав інший період, коли зрозумів, що церква — це не гетто, яке відокремлене від суспільства, у церкви є месійне завдання не тільки в богослужбовому сенсі. Бо навіть Бог Мойсею заповіді давав не для того, щоб створити релігійну спільноту. А для того, щоб навчити по-Божому жити народ, який вийшов із рабства. Так само і посил Христа. Це не посил: «Тікайте кудись, закривайтеся». Це навпаки відкривання, певне служіння. І коли ти починаєш розуміти церкву як місце, де формулюються певні світоглядні сенси, де формуються принципи і цінності життя, які тобі потрібні в реальному житті.., в цьому сенсі церква — це та спільнота, де люди об’єднуються, де вони намагаються почути, що говорить Бог, запитати в Нього щось. І, почувши, повернутися в реальне життя і намагатися втілювати. Як Бог стає людиною, втілюється, так і церква втілюється в нашому реальному житті.

Повністю ефір на каналі «Ісландія» дивіться тут.

За матеріалами каналу Ісландія

Протоиерей Георгий Коваленко
В’ячеслав Горшков
Відкритий Православний Університет Святої Софії-Премудрості

Ми оголошуємо благодійну передплату. Допомогти можна, перераховуючи щомісяця необтяжливу для вас суму на:

  • Карту «Приватбанку»
  • Webmoney — R504238699969, U862362436965, Z274044801400
442

0

Коментарі

Всі нові коментарі будуть відображені після проходження обов’язкової процедури модерації

Додати коментар