Логотип "Православіє в Україні"
Отримування розсилки на e-mail

Вы здесь

Навіщо ми колядуємо?

Версия для печатиВерсия для печати

Свято Різдва Христового – це дуже знакова подія, не просто в церковному чи світському календарі, коли відзначаються вихідні дні. Це початок нової історії, нового життя, нової ери...

У християнському бутті ми, перш за все, люди Воскресіння Христового. Але якби Господь не прийшов у цей світ заради нас, не було б і самого Воскресіння. Тому, якщо виставляти градацію свят, то, звичайно, Різдво стоїть одразу після Воскресіння Христового, тим паче, що і підготовка до Воскресіння Христового теж супроводжується сорокаденним постом.

На жаль, Різдво Христове перетворюється на своєрідну казку

У наш час вже відкрились кордони, світ став досить вільним для спілкування, подорожей, обміну досвідом, знаннями, культурою, поглядами. І ось, у нашу зранену атеїстичним правлінням країну до того маленького вогника пам’яті про Різдво Христове починають підкладати «імпортне» вугілля… На жаль, таким чином Різдво перетворюється на своєрідну казку.

Коли в Німеччині соціологи проводили опитування, що таке Різдво, дітвора, яка в обов’язковому порядку вивчає Закон Божий і своєрідну християнську етику, сказала, що це різновид казки Братів Грімм...

Рождество открытки

Нині, якщо простежити за мультимедійними засобами масової інформації – телебаченням, мультфільмами, пов’язаними з Різдвом, та казками, на яких виховуються і наші діти, – можна чітко побачити, що там це велике свято далеко відірване від постаті Іісуса Христа. Різдво пов’язують із казковою ніччю, подарунками…

Зауважте, навіть Гаррі Поттер, який, здавалося б, ніякого відношення до християнства не має, також у своїй школі магії його святкує.

Одним із найнеймовірніших чудес світу є Боговтілення

Невже після тяжкого двадцятиріччя болісного переживання за те, щоб можна було щиро і неприховано радіти і вітати одне одного з Різдвом, ми так безтурботно дозволимо перетворити це величезне свято всього-на-всього на казкову ніч?!

Тому так би хотілось, щоб зараз, на Різдвяні свята, ми нарешті усвідомили одну важливу істину: єдина найбільша Тайна, найбільше Таїнство, найбільша сакраментальна річ, яка відбулася в цьому світі після його створення, – це Боговтілення.

Недаремно на вечірньому Богослужінні перед Різдвом Христовим згадується створення світу. Якщо згадувати найнеймовірніші чудеса,то перше – це створення Всесвіту, друге – створення людини, а третє перевершує перших два і це те, що Бог стає людиною, для того, щоб людину обожити! Відповідно і піст перед  Різдвом – це не просто засіб зменшити кількість калорій, це можливість замислитися, звідки, завдяки Кому і чого ми є!

Читаючи перед  Різдвом у Святому Письмі родовід Іісуса Христа, ми зустрічаємо там як великих праведників, так і дуже грішних людей, але всі вони, без винятків, складають Його родовід. Зараз і ми маємо можливість бути в Його родоводі. Апостол Іоанн Богослов каже, що люди, які повірили в Нього, – це ті, хто народився не від плоті і крові, не від похоті людської, а від Бога.

Есть свободные места… Для кого их «держат» в Царствии небесном?

Ми всі походимо від Адама і Єви, але у Святому Письмі Іісус Христос називається Новим Адамом, новим Родоначальником людства. Відповідно і ми тішимося, що через Різдво Христове стаємо дітьми Божими. Тепер перед кожним із нас стоїть питання: якими синами ми станемо, чи не наносимо ми болючі рани Отцю нашому Небесному?

Колядки – це неповторна можливість ділитися часточкою своєї душі, коли кажеш: «Люди добрі, Христос народився!»

Святкуємо ми цю можливість всиновлення, перш за все, через Богослужіння, через Літургію, але, водночас, знаємо і просто відчуваємо, що цю радість неможливо вмістити лише у рамки Богослужіння, так і хочеться ділитися якомога більше з рідними і близькими, з усіма оточуючими! І тут нам допомагає неповторний витвір мистецтва – колядки!

Поём Богу разумно: самые красивые фрагменты Рождественской службы - в переводе на русский (ОБНОВЛЕНО)

Рождество, колядки, Щедрівки

Якщо говорити про колядки, то у кожного з нас є свої світлі дитячі спогади і відчуття про ці чудові піснеспіви.

Самые красивые колядки — в исполнении любимых хоров (обновляется)

Мені пощастило бігати і майже потайки колядувати в той період, коли ще залишалися останні потуги радянської влади. Ми тоді ще не дуже добре усвідомлювали, що то таке, але все ж таки вчили ті святкові пісні і вирушали у пригоду привітань з Різдвом!

Найбільше запам’яталось, що робили ми це не за гроші, а за пиріжки. Це те, про що ми зараз читаємо у класиків XIX століття.

Як найвідоміший тенор XXст. Іван Козловський наважився заколядувати на кремлівській сцені…

Тому зараз, у період  різдвяних піснеспівів, хочеться звернутися до молодих людей: коляда, колядки — не для того, щоб заробляти. Колядки – це неповторна можливість ділитися часточкою своєї душі, коли заходиш у гості до своїх рідних чи близьких, можливо, навіть незнайомих людей і кажеш: «Люди добрі, Христос народився!» А якщо Він народився, то і ми маємо неосяжно щасливу можливість жити в Бозі. Тому як Бог став одним із нас, щоб ми могли бути разом з Богом.

Тепер всі відчуття і любов, таланти і просто внутрішнє тепло ми спрямовуємо на прославлення нашого Господа

Останнім часом існує багато дискусій на тему «язичницьких» колядок. Але ми дуже часто забуваємо одну важливу, сказав би навіть незаперечну, річ. Справа в тому, що для людини взагалі властиве поняття культури: створювати музику, літературу, образотворче мистецтво. Але що таке культура? Це ніщо інше, як скорбота по тому втраченому Раю, який ми мали в Адамі і Єві до першого гріхопадіння. Ми народилися і жили в прекрасному, відповідно, прагнення до того природнього існування, тобто до прекрасного, залишилось і живе, в більшій чи меншій мірі, у кожному з нас. Тому люди, не зважаючи на те – чи жили вони в язичництві, чи воно не сильно огорнуло їхні душі, все одно прагнуть до прекрасного.

Наш народ завжди славився співучістю і відкритістю. І коли люди зрозуміли, що краса – то в Бозі і зрозуміли, хто є Бог, і що Він прийшов у цей світ заради нас, то і перетворили ті піснеспіви, що співалися у зимовий період, на різдвяні музичні творіння. Тому колядки – це не просто еволюція зимових піснеспівів, це еволюція української свідомості, української культури.

Зараз ми не тільки прагнемо до культурного надбання в свою душу позитивних емоцій. Тепер всі відчуття і любов, таланти і просто внутрішнє тепло ми спрямовуємо на прославлення нашого Господа, Який дарує нам вічне життя.

Тому в Різдвяні свята бажаю всім мудро, гарно, по-Божому поколядувати і відсвяткувати Різдво Христове. І нехай та радість і наше немічне усвідомлення, Хто такий Христос, допомагає нам стати Його вірними синами на віки вічні. Амінь.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Історія, яку розповідають колядки, або Чому не гріх колядувати

Тексти ТОП-10 колядок від хору «Кредо»

Самые красивые песнопения Рождества и колядки карпато-русского напева опубликованы на сайте Ужгородского кафедрального собора

РІЗДВЯНИЙ ФЛЕШМОБ: колядки співали на автовокзалі, у супермаркеті, трамваї, просто неба у Луцьку, Ніжині, Алчевську, Миколаєві (ВІДЕО)

протоієрей Сергій Ющик
різдвяні колядки
Різдво Христове
Рождество

Ми оголошуємо благодійну передплату. Допомогти можна, перераховуючи щомісяця необтяжливу для вас суму на:

  • Карту «Приватбанку»
  • Webmoney — R504238699969, U862362436965, Z274044801400
2211

0

Коментарі

Всі нові коментарі будуть відображені після проходження обов’язкової процедури модерації

Додати коментар