Логотип "Православіє в Україні"
Отримування розсилки на e-mail

Вы здесь

ЄВРОМАЙДАН. Учасники конфлікту повинні знайти в собі мудрість, щоб спільно вийти з кризової ситуації – митрополит Вінницький Симеон

Версия для печатиВерсия для печати
24 січня 2014 | Коментарі

У зв’язку з останніми подіями, що відбуваються у Києві, до вірнян звернувся митрополит Вінницький і Барський Симеон:

«У тому, що сьогодні відбувається в країні, винні ми усі – кожен з нас. – Адже, називаючи Україну християнською державою, ми часто забуваємо про християнські цінності, ставимо на перше місце у житті суто земні речі і, насамперед, наші страсті і гріховні бажання. Коли вони, а не Бог, стають на першому місці у людини, вона вже виконує не волю Божу. До чого це призводить, ми бачимо на власні очі, спостерігаючи протистояння, яке триває в Україні протягом майже двох останніх місяців і після подій 19 січня ще більше загострюється.

Важко і сумно було спостерігати за подіями, які відбувалися на вулиці Грушевського у м. Києві 19 січня. Мирний протест в один момент перетворився на силове протистояння, яке вийшло з під контролю. Страшно було дивитися на те, як проливається людська кров, як з однієї, так і з іншої сторони конфлікту. Гірко було усвідомлювати, що весь цей жах відбувається у день великого свята Богоявлення, коли ми згадуємо початок служіння Господа нашого Ісуса Христа, Котрий закликав усіх до любові, взаємного прощення, терпіння і милосердя. Велика кількість учасників тих подій є християнами, але в той момент, ними керували, на жаль, не слова Христа.

Протистояння продовжується і після 19 січня. Жодна сторона не хоче поступатися, але це – не вихід з надзвичайно складної ситуації, в якій опинилося суспільство. Всі учасники конфлікту повинні знайти в собі мудрість, щоб спільними зусиллями вийти з кризової ситуації. Саме про це, починаючи ще з 30 листопада, з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира, моляться усі вірні, духовенство та архієреї Української Православної Церкви.

Церква не може виправдовувати насильство і ворожнечу, тому що Сам Господь Ісус Христос навчає нас жити у мирі і єдності один з одним, не зважаючи на різність поглядів та думок. Саме тому ми закликаємо усіх, в чиїх силах припинити нинішнє протистояння, зробити все від вас залежне, щоб більше не пролилася жодна крапля крові і не була скалічена жодна людина.

Всім нам, яке місце і які б посади ми не займали у суспільстві, слід пам’ятати, що над нами є Бог і жити згідно з тим, як Він нас навчає. Якщо б ми всі це розуміли і керувалися волею Божою, виконували Його святі заповіді і чинили по совісті, то не було б навіть приводу для жодного протистояння.

Хочу нагадати усім слова апостола Іоанна Богослова, які є особливо актуальними у наші дні: «Хто говорить: я люблю Бога, а свого брата ненавидить, той обманює, тому що як може той, хто не любить свого брата, якого бачить, любити Бога, Котрого не бачить? І ми маємо від Нього таку заповідь, щоби люблячий Бога любив і брата свого».

Митрополит Вінницький і Барський Симеон

orthodox.vinnica.ua

СИМЕОН (Шостацький), митрополит Вінницький і Барський
Вінницька єпархія
Евромайдан
Евромайдан и Церковь

Ми оголошуємо благодійну передплату. Допомогти можна, перераховуючи щомісяця необтяжливу для вас суму на:

  • Карту «Приватбанку»
  • Webmoney — R504238699969, U862362436965, Z274044801400
1649

0

Коментарі

Всі нові коментарі будуть відображені після проходження обов’язкової процедури модерації

Додати коментар