Логотип "Православіє в Україні"
Отримування розсилки на e-mail

Вы здесь

Ходіння по водах. Цей уривок — про кожного з нас

Версия для печатиВерсия для печати
02 серпня 2015 | Редакция | Богослов’я

Апостольське і Євангельське читання 9-ої неділі після П’ятдесятниці — у перекладі українською та російською.

СЛУХАЙТЕ ТАКОЖ: Про що сьогодні говорить Церква? Слухайте текст Євангелія, який читається цього дня за недільним богослужінням + слово Блаженнішого про радість

Кожна неділя надає нам можливість стати мудрішими — через читання Святого Письма.

Чому християнин мусить турбуватись про… себе? Про свої тіло й душу? Чому християнин не має права нехтувати собою та своїм духовним розвитком? У чому цінність людини, і чому гріхом є, як то кажуть, «махнути рукою на себе»?

Зараз модно казати: «Мейк йоселф», тобто – з англійської – зроби, або збудуй себе сам. То чому ми повинні бути особливо вибагливими до того, на якій основі будуємо «своє внутрішнє «я», і якою повинна бути ця основа?

Відповіді на ці важливі запитання дає цієї неділі апостол Павло в своєму посланні до християнської громади міста Коринф:

Послання до корінфян святого апостола Павла (3, 9-17)

«Бо ми співробітники у Бога, а ви Божа нива, Божа будова.

Я, за даною мені від Бога благодаттю, як мудрий будівник, поклав основу, а інший будує на ній; але хай кожний пильнує, як він будує. Бо ніхто не може покласти іншої основи, крім покладеної, яка є Іісус Христос.

Чи будує хто на цій основі із золота, срібла, дорогоцінних каменів, дерева, сіна, соломи, – діло кожного виявиться; бо день покаже, тому що у вогні відкривається, і вогонь випробовує діло кожного, яке воно є.

У кого діло, яке він будував, устоїть, той одержить нагороду.

А в кого діло згорить, той зазнає втрати; а втім сам спасеться, але так, ніби з вогню.

Хіба ж не знаєте, що ви храм Божий, і Дух Божий живе в вас?

Якщо хто зруйнує храм Божий, того покарає Бог: бо храм Божий святий, а цей храм – ви».

***

Братья, мы сотрудники у Бога, а вы Божия нива, Божие строение.

Я, по данной мне от Бога благодати, как мудрый строитель, заложил фундамент, а кто-то другой возводит на нём дом. Но пусть каждый смотрит за собой, как он строит.

Ибо никто не может заложить иного фундамента, кроме того, что уже заложен, а это Иисус Христос.

И строит ли кто на этом фундаменте из золота, серебра, драгоценных камней или из дерева, из сена или соломы, —

её покажет тот День, потому что он явится в огне. Огонь испытает работу каждого, какова она.

И чья постройка выдержит огонь, тот получит вознаграждение,

а чья сгорит в огне, тот понесёт ущерб. Правда, сам он будет спасён, но как человек, которого вытащили из огня.

Разве не знаете, что вы храм Божий, и Дух Божий живёт в вас?

И кто разрушит храм Божий, того покарает Бог: ибо храм Божий свят; а этот храм — вы.

 ***

Євангеліє цієї неділі, яка є 9-тою після П’ятдесятниці, знову актуалізує питання людської віри. В уривку, який читався за богослужінням, ідеться про диво ходіння по воді, якою пройшов апостол Петро долаючи силою своєї віри у Христа властивості стихії.

 Хождение по водам спасение Петра

Отже, як розповідає євангеліст Матфей, нагодувавши понад 5 тисяч людей, Господь Ісус Христос зараз же звелів ученикам Своїм сісти в човен і пливти раніше за Нього на інший бік Генисаретського моря, поки Він відпустить людей. 

Євангеліє від Матфея (14, 22-34)

І зараз же звелів Іісус учням Своїм сісти в човен і відправитись раніш Нього на той бік, поки Він відпустить народ. І, відпустивши народ, Він зійшов на гору помолитися на самоті; і ввечері залишався там один.

А човен був уже на середині моря, і било його хвилями, бо вітер був зустрічний. У четверту ж сторожу ночі пішов Іісус до них, ідучи по морю. І учні, побачивши, що Він іде по морю, стривожились і говорили: це привид; і зі страху скрикнули.  Але Іісус зараз же заговорив до них і сказав: заспокойтесь! це Я, не бійтеся.

Петро сказав Йому у відповідь: Господи! якщо це Ти, звели мені прийти до Тебе по воді.

Він же сказав: іди. І, вийшовши з човна, Петро пішов по воді, щоб підійти до Іісуса, та, побачивши сильний вітер, злякався, і, коли почав тонути, закричав: Господи, спаси мене!

Іісус зараз же простяг руку, підтримав його і говорить йому: маловірний! чого ти засумнівався?

І, як увійшли вони в човен, вітер стих.

Ті, що були в човні, підійшли, поклонилися Йому й сказали: воістину Ти Син Божий.

Переправившись, вони прибули в землю Геннісаретську.

 ***

В то время Иисус велел ученикам сесть в лодку и плыть на другой берег, не дожидаясь, пока Он отпустит народ.

И, отпустив народ, Он поднялся на гору, чтобы помолиться в одиночестве; и вечером оставался там один.

А лодка была уже на средине моря, и её било волнами, потому что ветер был встречный.

На рассвете Иисус направился к ним  — Он шёл по морю.

Когда ученики увидели, что Он идёт по морю, они встревожились. — Это призрак!  — закричали они в страхе.

— Успокойтесь, это Я! Не бойтесь!  — тотчас заговорил с ними Иисус.

Тогда Пётр обратился к Нему: — Господи, если это Ты, вели мне прийти к Тебе по воде.

— Иди,  — сказал Он. И, выйдя из лодки, Пётр пошёл по воде, чтобы подойти к Иисусу,

но, видя сильный ветер, испугался и, начав утопать, закричал: — Господи! спаси меня.

Иисус сразу протянул руку, поддержал его и говорит ему: — Маловер, зачем ты усомнился?

И, когда вошли они в лодку, ветер утих.

Бывшие же в лодке подошли, поклонились Ему и сказали: — истинно Ты — Сын Божий.

И, переправившись, прибыли в землю Геннисаретскую.

ПІСЛЯМОВА

Страх та маловір’я завжди змушують людину тонути – чи то в невблаганних хвилях важких випробувань, чи то у малопомітній щоденній метушні. І лише простягнута рука Христа здатна утримати на поверхні.

Тож нехай кожен із нас впізнає в постаті Петра й себе, та в скрутну хвилину не забуде вигукнути його слова: «Господи, спаси мене!», адже у відповідь на щире прохання Господь ніколи не дасть хвилям житейського моря поглинути безсмертну людську душу та обов’язково врятує її для Блаженної Вічності.

Христос посеред нас!

І є, і буде!

Воскресное апостольское чтение
Воскресное Евангельское чтение
хождение Спасителя по водам
спасение Петра

Ми оголошуємо благодійну передплату. Допомогти можна, перераховуючи щомісяця необтяжливу для вас суму на:

  • Карту «Приватбанку»
  • Webmoney — R504238699969, U862362436965, Z274044801400
1262

0

Коментарі

Всі нові коментарі будуть відображені після проходження обов’язкової процедури модерації

Додати коментар