Логотип "Православіє в Україні"
Отримування розсилки на e-mail

Вы здесь

Чи варто продовжувати молитися за згодою, якщо Бог не виконує прохання?

Версия для печатиВерсия для печати

Цьогоріч виповнюється 10 років, як парафіяни протоієрея Георгія Коваленка кожного Великого посту читають Псалтир за згодою. Тож відповісти на запитання, винесене в назву, ми попросили саме отця Георгія.

Про читання Псалтиря у Великий піст

10 років Господь тебе «не чує». Час облишити молитву?

— Отче, віряни до молитви за згодою здебільшого ставляться, як до чудодійного засобу. Коли щось дуже потрібно — одужання від хвороби чи вирішення певних матеріальних проблем —домовляються спільно молитися.

Але що робити, коли десять років у Великий піст читаєш Псалтир і про щось просиш, однак так цього і не отримав? Причому прохання стосувалися також інших, близьких людей: щоб сім’я друзів не розпалася, або навпаки, щоб подруга знайшла рідну душу та вийшла заміж… Та все одно люди розлучилися, подруга так і залишається самотньою.

Як до цього ставитися? Адже виникають думки взагалі не молитися більше: напевне, ти не гідний того, щоб твоє прохання було виконане. Що робити — облишити молитву?

— Є дві речі, про які варто ніколи не забувати. Перша — це молитва «Отче наш», яку ми читаємо щодня, в тому числі, й перед тим, як розпочати щоденне читання псалмів за згодою. Там є такі слова: «Нехай буде воля Твоя». Тобто, навіть коли людина просить у Бога щось дуже сильно, наприкінці має пролунати: «Нехай буде Твоя воля».

Віруюча людина з подякою приймає від Бога все, що Він дає. Не «вибиває» те, що хоче, а щиро просить. І при цьому вірить, що Господь краще за нас знає, як має звершитися Його воля.

А Його воля не в тому, щоб вирішити наше земне питання, а в тому, щоб спасти нашу безсмертну душу. Цьому пріоритету — душі над тілом — людина має навчитися. Бо якраз у молитві ми засвідчуємо, що живемо не тільки земним життям, що сфера наших зацікавлень — не лише в земній площині.

Другу річ, про яку слід пам’ятати, поясню на прикладі Іова багатостраждального. Він мав усе, потім усе втратив, і його довго вмовляли проклясти Бога й померти. Але він продовжував дякувати Богові, бути Йому вірним. І Господь дав йому й більше, ніж той мав раніше.

Тобто, поки життя триває, ми не можемо говорити в категоріях: «Бог не дав», «Бог не почув», «у мене не вийшло», «невже мені припинити молитися?».

Такі думки свідчать про те, що ми не маємо терпіння, смирення — тієї чесноти, коли людина з миром приймає те, що посилає Господь. І, читаючи Псалтир 10 років, і досі не осягнули того, про що в псалмах співає Давид. Адже сенс читання Псалтирі за згодою під час Великого посту — навчитися тим образам святості, молитви й богоспілкування, які дає нам одна з найкрасивіших книг Святого Письма.

У Церкві проблеми не вирішуються. Вони перестають бути проблемами

— Чи знаєте ви про випадки, коли люди отримували те, про що просять під час читання Псалтирі за згодою?

— Так, звісно. Ось нещодавно, коли ми почали формувати нові двадцятки, одна з жінок, яка записалася, засвідчила, що минулого року вона молилася про одужання її матері, і жінка зцілилася.

Мені подобається такий вислів: у Церкві проблеми не вирішуються, вони перестають бути проблемами. Людина, яка молиться, читає Святе Письмо, починає інакше дивитися на життя. При цьому зовнішні обставини, можливо, й не покращуються, але змінюється кут її зору, змінюється ставлення, змінюється сама людина. У важких, нестерпних, здавалося б, умовах вона починає виглядати спокійною, щасливою, доброю, лагідною.

Насправді життя в нас таке, яким ми його відчуваємо, яким ми його бачимо, як ми до нього ставимося.

Іноді ми не можемо змінити свого матеріального становища, але в наших силах навчитися задовольнятися тим, що є, і радіти з цього.

Часом ми не маємо можливості змінити свій сімейний стан, але і в своїй ситуації починаємо знаходити плюси, бачимо перспективу, певний виклик, запрошення до подвигу, певне випробування. І від того, як ми це випробування проходимо, залежить і стан нашої душі, і сила нашої віри.

Християнство має змінювати людину зсередини, тільки тоді довкола неї змінюватиметься світ. Ось на це треба звертати увагу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Молитва по соглашению: маленький текст, который учит большому счастью…

Протоиерей Георгий Коваленко
Молитва по соглашению

Ми оголошуємо благодійну передплату. Допомогти можна, перераховуючи щомісяця необтяжливу для вас суму на:

  • Карту «Приватбанку»
  • Webmoney — R504238699969, U862362436965, Z274044801400
2399

0

Коментарі

Всі нові коментарі будуть відображені після проходження обов’язкової процедури модерації

Додати коментар