Логотип "Православіє в Україні"
Отримування розсилки на e-mail

Вы здесь

Безіменний Багач і всесвітньо відомий Лазар

Версия для печатиВерсия для печати

МОЛИТВА ДНЯ. ПРО РЕСУРСИ

Боже Великий і Многомилостивий! Благослови усіма Своїми щедротами нашу рідну Україну та її боголюбивий народ. Навчи, Господи, усіх нас вірно розпоряджатися тими ресурсами, які ти довірив нам у цьому земному житті – комусь багатство, комусь таланти, комусь розум. Допоможи вірно розподіляти ці ресурси так, щоб не страждали навколо нас наші ближні. Подаруй усім нам мир і спокій в житті земному, а після нього – сподоби Спасіння в Блаженній Вічності Царства Небесного, Амінь!

Притча о богаче и Лазаре

Багатій та Лазар

Апостольське читання цієї неділі. Передмова

Першим серед читань із книг Нового Завіту цієї неділі в храмі лунає уривок з послання апостола Павла до ефесян – тобто лист до громади міста Ефес.

Стародавній культурний центр на західному узбережжі Малої Азії, Ефес був відомий тим, що в ньому знаходилося одне з семи див світу – храм Артеміди Ефеської. Апостол Павло проповідував в Ефесі під час своєї другої подорожі, а під час третьої затримався в місті на три роки. А залишив Ефес після того, як срібних діл майстер Дмитро підняв проти Павла і християн повстання – проповідь віри у Христа навертала дедалі більше прихильників та загрожувала залишити без роботи ремісників, які виготовляли та продавали мініатюрні скульптури Артеміди.

Проте пішовши з Ефеса, апостол Павло не полишив турбуватися про тамтешню громаду. Під час ув’язнення в Римі, між 62 та 63 роками, він написав ефеським християнам листа, в якому намагався пояснити, що Церква передусім Тіло Христа. Вона – чиста й непорочна та об’єднує в собі християн Благодаттю незалежно від національної приналежності, достоїнств, талантів або звершених справ. Натомість виконувати ці справи – тобто робити діла любові та милосердя, розподіляючи дані нам Богом внутрішні та зовнішні ресурси – справжнє покликання і обов’язок для тих, хто вважає себе послідовником Христа.

АПОСТОЛЬСЬКЕ ЧИТАННЯ НЕДІЛІ 23-ої після П’ятдесятниці (До єфесян послання святого апостола Павла. Глава 8, вірші 1 – 5)

Бог, багатий милістю, з великої Своєї любові, якою нас полюбив, i нас, мертвих за злочини, оживо­творив iз Христом, — благодаттю ви спасенi, — i воскресив iз Hим, i посадив на небесах у Христi Iісусi, щоб у майбутнiх вiках явити безмiрне багатство благодатi Своєї в благостi до нас у Христi Iісусi. Бо благодаттю ви спасенi через вiру, i це не вiд вас, це — Божий дар: не через дiла, щоб нiхто не хвалився. Бо ми — Його творiння, створенi у Христi Iісусi на добрi дiла, якi Бог наперед приготував‚ щоб ми виконували. 

Євангельське читання цієї неділі. Передмова

Євангеліє цієї неділі – це знаменита притча про Лазаря і багатія. Господь виголошує її після Третьої Пасхи Свого суспільного служіння, тобто незадовго до Своїх спокутних страждань і Хресної смерті.

Притча о богаче и Лазаре

Безпосередньо перед цією притчею Він розповідає іншу – про невірного управителя, в якій наводить на думку про те, що невірне розпорядження земним багатством може позбавити людину духовних здобутків. Почувши це, фарисеї почали сміятися – далося взнаки сріблолюбство багатьох із них. І тоді Господь викриває їхнє нерозуміння кричущими символами наступної притчі – про багатія і Лазаря.

При цьому в багатія немає імені – тільки гроші, дорогоцінний одяг, слуги та розкішна трапеза. Натомість бідний та вбогий має ім’я. І воно дуже символічне: ЛАЗАР – буквально – «БОЖА ДОПОМОГА». Тобто та частина людства, яка залишена усіма, та якій можна сподіватися тільки на Бога.

Усі символи притчі доволі зрозумілі. Вони знову нагадують, які якості є виміром справжньої людини та запорукою її спасіння у вічності. Та переконливо стверджують: вміння правильно розпорядитися тим ресурсом, що дав Бог у земному житті, може принципово впливати на нашу посмертну долю.

ЄВАНГЕЛІЄ НЕДІЛІ ТЕКСТ (Лк., 16:19-31)

Один чоловік був багатий, одягався в порфіру і віссон і щодня розкішно бенкетував. Був також один убогий, на ім'я Лазар, що лежав біля воріт його весь у струпах і бажав насититися крихтами, що падали зі столу багача, і пси, приходячи, лизали струпи його.

Прийшов час вмерти вбогому і віднесений був Ангелами на лоно Авраамове. Помер же і багатий, і поховали його. І в пеклі, будучи в муках, він підняв очі свої, побачив здалеку Авраама і Лазаря на лоні його і, голосно закричавши, сказав: отче Аврааме! змилосердься наді мною і пошли Лазаря, хай умочить кінець пальця свого у воду та прохолодить язик мій, бо я мучусь у полум'ї цьому.

Але Авраам сказав: чадо! згадай, що ти одержав уже добре твоє в житті твоєму, а Лазар – зле; отже, тепер він тут утішається, а ти страждаєш; і до всього того, між нами і вами утверджена велика безодня, так що ті, які хочуть перейти звідси до вас, не можуть, так само звідти до нас не переходять.

Тоді він сказав: так благаю тебе, отче, пошли його в дім батька мого, бо в мене є п'ять братів; хай засвідчить їм, щоб і вони не прийшли в це місце муки.

Авраам сказав йому: у них є Мойсей і пророки; хай слухають їх.

Він же сказав: ні, отче Аврааме! але коли хто з мертвих прийде до них, покаються.

Тоді Авраам сказав йому: якщо Мойсея і пророків не слухають, то хоч би хто і з мертвих воскрес, не повірять.

Притча о богаче и ЛазареПритча о Лазаре. Федор Андреевич Бронников. 1886

***

Багато людей вимагають позитивних змін ледь не від завтра. Проте змін варто чекати лише за однієї умови: а саме — якщо ці позитивні зміни відбудуться у свідомості кожного. Якщо Євангельська Правда вийде за межі храмів та стане духовною конституцією більшості з нас. Якщо ми спробуємо на практиці любити ближніх, а не з’їдати їх, виправдовуючи себе величезною купою аргументів і принципів. Якщо милосердя, співчуття, взаємодопомога та взаємна любов стануть повсякденними нормами нашого життя. Пам’ятаєте? Царство Небесне – всередині нас! І для того, щоб воно перемогло, потрібні НАШІ зусилля!

Христос посеред нас!

І є, і буде!

Притча о Богаче и Лазаре
Воскресное апостольское чтение
Воскресное Евангельское чтение

Ми оголошуємо благодійну передплату. Допомогти можна, перераховуючи щомісяця необтяжливу для вас суму на:

  • Карту «Приватбанку»
  • Webmoney — R504238699969, U862362436965, Z274044801400
1760

0

Коментарі

Всі нові коментарі будуть відображені після проходження обов’язкової процедури модерації

Додати коментар