Логотип "Православіє в Україні"
Отримування розсилки на e-mail

Вы здесь

9 серпня — великомученика і цілителя Пантелеімона

Версия для печатиВерсия для печати

9 серпня православні вшановують одного з найулюбленіших святих — великомученика і цілителя Пантелеїмона.

Талановитий лікар, наближений до імператора, він зустрів християнського пресвітера, який розповів йому про Христа. А остаточний вибір віри юнак зробив після того, як Господь оживив по його молитві мертву дитину, яку вкусила змія.

Після хрещення Пантелеїмон почав безкоштовно лікувати ім’ям Господа вбогих і стражденних, особливо християн, яких тримали в тюрмах.

За доносом лікарів, які заздрили йому, Пантелеїмон був схоплений, відданий на нелюдські тортури та страчений. Але до останнього подиху він не зрікся Тієї Божої Правди, яку пізнав, ставши християнином.

За свою відданість цей святий отримав від Бога велику благодать та до нині молитвою допомагає багатьом стражденним.

***

На Русі здавна шанували цього святого. Відомо, що саме на честь Пантелеїмона був охрещений Великий князь Київський Ізяслав, який носив зображення великомученика на своєму бойовому шоломі. Вважається, що саме молитовне заступництво Пантелеїмона врятувало князя під час кровопролитної битви 1151 року.

Спільна молитва цього дня:

Господи! Благослови Україну та її боголюбивий народ, що віками пам’ятав про Тебе та прославляв Твоє Ім’я!

Зупини тих, хто провокує насильство, просвіти їхній розум і совість.

Вилікуй наші рани та хвороби – тілесні й духовні, заподіяні зброєю, неправдивою інформацією, зруйнованою екологією, понівеченою свідомістю. Прости і помилуй нас, Боже, та відроди наші сили, зціливши миром та порозумінням язви, нанесені війною, Амінь!

 

Євангеліє дня

Нас не дивує, коли блискавка вражає людину, яка в цей час розмовляє по мобілці – зрозуміло, що хвилі електроприладу притягують до себе електричну енергію.

Але нам важко зрозуміти, що людина – це не лише тіло, а й душа, і ми постійно наражаємося на небезпеку впливу різних тонких енергій. На жаль, часто людина сама провокує темні сили до того, щоб вони брали її в полон – у відповідності до ступеню нашої ураженості гріхом.

Однак існують споконвічні засоби захисту від цієї сили: це міцна віра, щира молитва та здатність утримуватись – тобто вміння постувати. Саме про це наголошує Господь в Євангелії, яке читається в неділю 10-ту після П’ятдесятниці. Події цього Євангельського тексту розгортаються відразу ж після того, коли Господь з учнями повертаються з гори Преображення…

Ось як цієї неділі розповідає про це Євангеліст Матфей:

Коли вони прийшли до народу, то підійшов до Нього чоловік і, ставши перед Ним на коліна, сказав: Господи! помилуй сина мого; він у час нового місяця біснується і тяжко страждає, бо часто кидається у вогонь і часто у воду; я приводив його до учнів Твоїх, та вони не змогли зцілити його.

Іісус же, відповідаючи, сказав: о, роде невірний і розбещений! доки буду з вами? доки терпітиму вас? приведіть його до Мене сюди.

І заборонив йому Іісус, і біс вийшов з нього; і отрок видужав у ту ж мить.

Тоді учні, підійшовши до Іісуса на самоті, сказали: чому ми не змогли вигнати його?

Іісус же сказав їм: через невір'я ваше; бо істинно кажу вам: якщо ви матимете віру з гірчичне зерно і скажете горі цій: «перейди звідси туди», і вона перейде; і не буде нічого неможливого для вас; цей же рід виганяється тільки молитвою і постом.

Під час перебування їх у Галілеї, Іісус сказав їм: Син Людський буде виданий в руки людські, і вб'ють Його, і на третій день воскресне. І вони дуже засмутилися.

Євангеліє від Матфея

Глава 17, вірші 14 – 23 

***

Отже, як зрозуміло з Євангелія про зцілення одержимого юнака, окрім віри існує ще два засоби, які підвищують наш духовний імунітет та роблять недосяжними для впливу нечистої сили: це – піст і молитва. Тож не забуваймо частіше застосовувати їх, виконуючи таким чином правило духовної безпеки, дане нам Самим Христом!

Боже, бережи Україну!

Христос посеред нас!

І є, і буде!

 

Отченаш.укр рекомендує:

ПОСЛУХАТИ

СЛУХАЙТЕ про великомученика Пантелеімона та ГОЛОС Блаженнішого - про несіння життєвого хреста

ПОЧИТАТИ

Ко престольному празднику Пантелеимоновского монастыря в Феофании - читайте об известнейших источниках столицы

До дня пам’яті цілителя Пантелеімона — поради єпископів, лікарів, психологів: як підтримати в хворобі?

Сам Господь назвал Своего угодника «многомилостивым». Великомученик Пантелеимон Целитель

 

св. вмч. Пантелеимон Целитель
#Отченаш.укр

Ми оголошуємо благодійну передплату. Допомогти можна, перераховуючи щомісяця необтяжливу для вас суму на:

  • Карту «Приватбанку»
  • Webmoney — R504238699969, U862362436965, Z274044801400
2645

0

Коментарі

Всі нові коментарі будуть відображені після проходження обов’язкової процедури модерації

Додати коментар