Логотип "Православіє в Україні"
Отримування розсилки на e-mail

Вы здесь

12 пісних страв на Святвечір — від Маріанни Коваленко (+рецепти)

Версия для печатиВерсия для печати
05 січня 2016 | Порада мирянину

Традиція ввечері 6 січня, у Надвечір’я Різдва Христового (Різдвяний святвечір), готувати святковий стіл із 12 пісних страв, в українських родинах зберігається, але не містить сакрального чи релігійного змісту. Тож, готуючи вечерю, господині обирають меню таким чином, аби максимально зекономити час і залишити сили на участь у різдвяних богослужіннях.

Пропонуємо меню пісного столу від матінки Маріанни Коваленко. Запропоновані 12 страв, з одного боку, є традиційними для української кухні і знайомі чи не кожній господині, з іншого — можуть бути використані як ідеї для вашого власного меню — в залежності від можливостей, смаків і уподобань.

Святвечір, 12 пісних страв

 Родина Коваленків за пісним столом у Святвечір

Читайте також:

Как православные отмечают Навечерие Рождества Христова, или Рождественский сочельник 

ГОТУЄМОСЯ ДО РІЗДВА. Що приготувати до святкового столу? 

12 пісних страв на Різдвяний Святвечір

1) Кутя.

На Святвечір після вечірнього богослужіння з появою першої зірки на небі родина збирається за столом. Для багатьох це перша трапеза цього дня, адже 6 січня є днем суворого пoсту. За традицією господиня подає до столу дванадцять пісних страв, обов’язковими серед яких у Різдвяний Святвечір є кутя й узвар. Тож із молитвою готуємо головні страви Святвечора - кутю й узвар.

Для куті вам знадобиться:

  • 1 склянка пшениці
  • 0,5 склянки маку
  • 0,5 склянки волоських горіхів
  • 0,5 склянки родзинок
  • 10 шт. кураги
  • мед (за смаком)

До вареної пшениці додаємо подрібнені горіхи, курагу й родзинки. Кладемо перетертий із цукром мак. Перемішуємо і приправляємо медом. Щоб мед не втратив своїх цілющих властивостей, його слід додавати тоді, коли пшениця трохи охолоне.

2) Узвар.

Для узвару візьміть:

  • 400 г сухофруктів
  • 200 г родзинок
  • 200 г чорносливу
  • 200 г кураги
  • мед (за смаком).

3) Хліб/сіль.

4) Юшка з білими грибами.

5) Вареники з картоплею або галушки картопляні (взагалі будь-які вареники з овочами).

Галушки

Для приготування галушок вам знадобиться:

  • картопля – 1 кг
  • борошно – 0,5 скл.
  • цибуля – 3–4 шт.
  • сіль, перець — за смаком

Відварюємо картоплю, воду зливаємо в окремий посуд. Добре розминаємо картоплю, потроху додаючи відвар (зовсім небагато), так щоб пюре було густим, але однорідним.

Тепер можна додавати борошно.

Гарно вимішуємо і формуємо валики завтовшки 3-4 см та нарізаємо їх шматочками, 5-6 см кожен.

Опускаємо галушки у підсолену киплячу воду і варимо доти, доки вони не спливуть. Потім виловлюємо їх з води шумівкою.

Викладаємо на тарілку і додаємо підсмажену цибулю. Галушки потрібно їсти гарячими, інакше вони не смакуватимуть. Просимо обідати.  

6) Вінегрет.

7) Соління (огірки, помідори).

8) Буряк з хроном.

9) Драники.

10) Квасоляний салат з оливками або квасоля у томатно-горіховому соусі.

Квасоляний салат з оливками (Греція):

 Святвечір, 12 пісних страв

  • квасоля – 1 скл.
  • оливи – 250 г
  • волоські горіхи — 50 г
  • цибуля – 1 шт.
  • лимон — 0,5 шт.
  • цукор – 1 ч. л.
  • зелень
  • перець.

Почнемо з цибулі. Наріжемо її тоненькими кільцями. Поливаємо нарізану цибулю лимонним соком і посипаємо цукром. Залишаємо цибулю у маринаді на півгодини.

Білу квасолю замочуємо у холодній воді на 6–8 годин, воду міняємо. Варимо, але боби не повинні розваритися. Беремося до оливок. Нарізаємо їх кілечками. Подрібнюємо горіхи і зелень.

Білу квасолю замочуємо у холодній воді на 6–8 годин, воду міняємо. Варимо, але боби не повинні розваритися. Беремося до оливок. Нарізаємо їх кілечками. Подрібнюємо горіхи і зелень.

Перемішуємо всі компоненти: зварену та охолоджену білу квасолю, нарізані оливки, мариновану цибулю, подрібнені горіхи та зелень – і заправляємо суміш «рідким золотом» (оливковою олією).

11) капуста тушкована з грибами (взагалі будь-які страви з капустою чи з грибами).

12) медяник.

Святвечір, 12 пісних страв, медяник

Для медяника вам знадобиться:

  • цукор – 1 скл.
  • вода – 1 скл.
  • мед – 2 ст. л.
  • родзинки – 0,5 скл.
  • горіхи — 0,5 скл.
  • олія – 0,5 скл.
  • сода – 1 ч. л.
  • какао – 2 ст. л.
  • кориця, ванілін, кардамон, прянощі – за смаком

Ми для приготування тіста використовуємо глиняний посуд. Спершу у миску покладемо склянку цукру, увіллємо склянку води та півсклянки олії. Тоді додамо 2 столові ложки меду і прогріємо до повного розчинення цукру й меду. В охолоджену до 30–40 градусів суміш додаємо соду, какао або каву і прянощі. Ретельно усе вимішуємо, щоб не залишилося грудочок. Тепер час додати подрібнені горіхи, родзинки та борошно – скільки знадобиться, аби тісто за консистенцією було як густа сметана. Ретельно вимішуємо.

Випікатимемо медяник у формі, змащеній олією. Температура у духовці має бути не менше двохсот (200) градусів. Не забуваймо наглядати за випіканням тіста.

Коли медяник охолоне, можемо розрізати його уздовж і змастити джемом. А зверху покриємо глазур’ю. Її готуємо з цукрової пудри, какао-порошку, гарячої води та рослинного маргарину.

Глазур:

  • цукрова пудра – 150 г
  • какао – 2 ст. л.
  • вода – 3 ст. л.
  • маргарин – 2 ст. л.

Здається, готово. Порадуємо гостей рум’яним і запашним медяником.

***

Більше рецептів дивіться на сторінці кулінарного проекту «Трапеза» (ведуча — Маріанна Коваленко).

Звідки походить традиція не вживати їжі «до першої зірки»?

Єпископ Обухівський Іона:

Встречаем Рождество правильно

— Звідки походить звичай не споживати їжі в Різдвяний Святвечір, 6 січня, «до першої зірки»? Раніше різдвяна вечірня починалася ввечері й переходила в Літургію Василія Великого, яка закінчувалася тоді, коли на небі, справді, вже з’являлися зірки. Після Літургії уже дозволялася трапеза. Тобто, «до першої зірки» означало, фактично — до закінчення Літургії.

Але з часом це переросло в якийсь абсолютно відірваний від практики та реальності звичай. Люди і на службу не йдуть, і не причащаються 6 січня, але при цьому голодують.

Коли мене запитують, як постити в Різдвяний святвечір, я зазвичай кажу так: якщо ви були вранці на Різдвяній вечірні і на Літургії Василія Великого, благословляється після служби їсти пісні страви.

Але якщо цей день ви вирішили присвятити прибиранню приміщень, приготуванню 12 страв та іншим побутовим клопотам, тоді, напевне, споживайте їжу після «першої зірки». Якщо не несли молитовний подвиг, можна понести подвиг посту.

Читайте більше:  Встречаем Рождество правильно: 10 советов архипастыря

Яким чином відбуватимуться урочисті Богослужіння у Надвечір’я Різдва (Святвечір) та на саме Різдво?

Протодиякон Миколай Лисенко:

— Зазвичай 6 січня зранку розпочинається Літургія з Великою Вечірньою. Суто кажучи – це наче духовні ворота до Різдва, адже наприкінці цього богослужіння вже співаються різдвяний тропар та кондак.

Традиційно ввечері 6 січня ті християни, які бажають бути на нічній Різдвяній службі, відпочивають та готуються до неї. Ті ж, хто збирається до храму на ранок 7-го, мають побувати на богослужінні або 6-го ввечері, або – якщо ввечері служби немає – побувати на Великій Вечірні 6-го зранку.

І найголовніше – не забути, що під час Різдвяної Літургії чи то вночі, чи вже на ранок, наше головне завдання – причаститися Святих Таїн, Пречистих Тіла і Крові Христових.

А щоб це вдалося, невеличка порада: посповідайтеся напередодні та приготуйтеся до цього заздалегідь. І це – набагато важливіше за приготування традиційних страв на святковий стіл.

До речі: Різдвяний піст завершується після Різдвяної Літургії, тобто вже 7 січня. А це означає, що поява зірки на небі на Різдвяний Святвечір 6 січня аж ніяк не є сигналом до припинення посту, а всі страви на Святвечір мають бути пісними.

Проте скільки б страв ми не готували на 6-те та на 7 січня, пам’ятаймо: головна складова Різдва – це Сам Господь Іісус Христос, з Яким ми з’єднуємося на Літургії, тож про це варто подбати насамперед.

***

Напередодні Різдва ми бажаємо усім вам, шановні брати й сестри, по-перше – ніколи не впадати у відчай, пам’ятаючи, що щире каяття робить дива. По-друге – коли нам буде здаватись, що сил на життя за Євангелієм не залишилось, згадаймо тих, хто не лише витерпів, а ще й молився за своїх мучителів.

Як казав апостол Павел, все можу в Іісусі Христі, Який мене укріплює. Отже, не забуваймо звертатись до Господа в усіх ситуаціях нашого життя, і Він, молитвами Богородиці та Своїх вірних служителів завжди зміцнить та оновить душу! Тож з Різдвом, і до зустрічі біля Віфлеємських ясел у храмах!

Читайте также:

ТЕКСТ РОЖДЕСТВЕНСКОЙ СЛУЖБЫ-2015. Читайте и скачивайте. 

Пять часов Рождественской службы — на восьмидесяти страницах 

Поём Богу разумно: самые красивые фрагменты Рождественской службы - в переводе на русский  

Ночная служба на Рождество – как «выстоять»? 10 cоветов от епископа Ионы (Черепанова) 

все о Рождественском посте
Святвечір
12 пісних страв
Що приготувати на Святвечір
Рождество
Різдво Христове
Скоро Різдво
Різдво

Ми оголошуємо благодійну передплату. Допомогти можна, перераховуючи щомісяця необтяжливу для вас суму на:

  • Карту «Приватбанку»
  • Webmoney — R504238699969, U862362436965, Z274044801400
6517

0

Коментарі

Всі нові коментарі будуть відображені після проходження обов’язкової процедури модерації

Додати коментар