Логотип "Православіє в Україні"
Отримування розсилки на e-mail

Вы здесь

1 січня — пам’ять святих, яким моляться про зцілення від пияцтва: мученик Воніфатій, святитель Воніфатій, прп. Амфілохій Почаївський

Версия для печатиВерсия для печати

Дорогі брати і сестри, щиро вітаємо вас з новим, 2016 роком від Різдва Христового!

Якщо ви відзначаєте Новий рік, не забудьте перед тим, як підняти келихи з шампанським, прочитати молитву – можливо, навіть своїми словами, але попросити на цей рік Божого Благословення.

Господи! Прийми нашу подяку за прожитий рік, за те, що в усіх його випробуваннях Ти завжди був поруч. Дякуємо Тобі, Боже, за те, що незважаючи на всі втрати, ми завдяки Тобі зберегли головне – надію на Вічне Життя в Твоєму Царстві справжньої  справедливості та любові.

Славимо Тебе, Боже, що Ти зберіг у нас найдорожче – Твій досконалий Образ. І нині просимо Тебе, милосердий Владико, Благослови Україну та її народ в Новому Році усіма Твоїми милостями й щедротами. Допоможи зростити добрий врожай на ниві земній та духовній. Дай, Боже, кожному з нас сили пережити цей важкий час, зберегти віру, зміцнити надію та втілити любов, Амінь!

Читайте також: Молитва на Новий рік

открытки новогодние

Цими днями прийнято бажати «нового щастя», тож пам’ятаймо, що залежить це щастя від наших стосунків з Богом. Нехай наші вчинки будуть достойними звання людини і християнина і допоможуть преображати життя нашої країни та народу. Давайте в новому році частіше гортати сторінки Євангелія і щодня керуватися Словом Божим і завжди знаходити час для піклування про свою безсмертну душу.

А ще – нехай панує мир між нами в новому році, порозуміння та братня любов, і постійно перебуває ХРИСТОС ПОСЕРЕД НАС!

***

В останній день року, 31 грудня, Православна Церква вшановувала священномученика Фадея Успенського, архієпископа Тверського, життєвий подвиг якого проходив у криваву епоху ХХ століття. Про єпископа Фадея казали, що він був монахом від народження. Господь прикликав його на подвиг святительства в післяжовтневі часи. А в списку місць служіння владики була також і українська земля – окрім Астраханського та Тверського краю, з вдячністю пам’ятає його і наша Волинь.

***

1 січня вітаємо з днем Ангела християн на ім’я Ілля, Тимофій та Григорій.

І саме 1 січня, коли велика кількість людей за святковим столом втрачає відчуття міри по відношенню до алкогольних напоїв, після чого стає легкою здобиччю блудної пристрасті,  Православна Церква прославляє святих, до яких ми звертаємося з проханням допомогти в подоланні недуги пияцтва та розпусти. Це – мученик Воніфатій Тарсійський та святитель Воніфатій Милостивий.

святой мученик Вонифатий

Святий мученик Воніфатій

Перший Воніфатій жив у ІІІ столітті та був рабом знатної римлянки, з якою перебував у перелюбі. Він та його господиня щиро каялись і молили Бога допомогти їм змінити своє життя. І одного разу, аби щоби здобути святиню – мощі мучеників за Христа, Воніфатій попрямував на схід імперії, де в одному з її міст, ставши свідком мужності сповідників, і сам добровільно долучився до страждань, проливши за Спасителя свою кров.

святой мученик Вонифатий

***

Другий святий, святитель Воніфатій, жив у VI столітті та був єпископом. Уславився він величезною любов’ю та милосердям до нужденних, часто віддаючи їм власний одяг і останню їжу.

Одного разу, коли негода спричинила великий неврожай винограду, Господь саме по молитвах святителя Воніфатія примножив рештки вина, але зроблено це було, аби наповнились посудини у вбогих. Вино це підкріпило їхні сили та пішло на причастя під час Божественної літургії. Тому здавна християни звертаються до святителя Воніфатія як до такого, що має благодать допомагати використовувати вино на добрі цілі, а не для пияцтва.

***

Ще двоє святих, пам’ять яких Церква відзначає 1 січня, прославилися подвижницьким життям у нашій Вітчизні. Це — преподобні Ілля Муромець, Києво-Печерський та Амфілохій Почаївський.

Один із них, легендарний Ілля Муромець, був не казковим героєм, а справжнім кремезним воїном, який в юності довгі роки був прикутий до ліжка, а згодом силою Божою став вправним богатирем. У сивих літах він прийняв постриг у Лаврі, загинувши в 1203 році під час нападу на Київ князя Рюрика Ростиславича з половцями.

Илья Муромец: кем святой точно не был...

Амфілохій Почаївський був майже нашим сучасником – відійшов до Бога в 1971 році. Він теж був воїном, але – воїном духовним, який силою своєї віри відстоював Почаївську Лавру від закриття і розграбунку, а людські серця – від розорення атеїстичним режимом, за що й постраждав від влади, яка намагалась фізично знищити духоносного старця-подвижника.

 

Дивіться також фільм про життя і подвиги прп. Амфілохія Почаївського:

У перший день Нового року, маючи таких дивовижних молитвеників, поросимо їхньої допомоги в тому, щоб Господь благословив цей рік для всіх нас великим врожаєм на ниві духовній!

***

Зустрічаючи Новий Рік, пам’ятаймо слова апостола Павла: «Іісус Христос учора, і сьогодні, і на віки – Той же», тобто час не в змозі змінити Правди Божої, жити за якою ми бажаємо усім вам у році, який розпочинається.

У Новому, 2016 році, дивіться і читайте також:

Как создать праздник себе и близким — смотрите предновогодний выпуск православной телепрограммы

20 самых красивых новогодних и рождественских открыток
Як зустрічали Новий, 1943 рік — дивіться художній фільм "Двадцять днів без війни" за сценарієм Костянтина Симонова. У гол.ролі - Юрій Нікулін
***
Що подарувати на свята розумній людині? — Сучасне видання «Житія святих» українською мовою!
СВЯТО НАБЛИЖАЄТЬСЯ... Чи можна православним зустрічати Новий рік? Бесіда зі священиком
Зустріньте Новий рік по-новому – підіть на нічну Божественну літургію
Жил-был Тузик. Почти новогодняя история
Есть свободные места… Для кого их «держат» в Царствии небесном? Епископ Обуховский Иона - о том, чтобы Рождество не наступило незаметно...
Как не стать потребителем праздников
Исцеления в Киево-Печерской Лавре: случай с плевритом
Молитва на Новий рік
Преподобний Ілля Муромець, чернець Печерський († XII)
мученик Вонифатий
Прп. Амфилохий Почаевский
Новый год

З 1 січня 2015 року найстаріший церковний інтернет-ресурс «Православіє в Україні» працює без фінансування. Якщо читачі нас не підтримають, редакція буде змушена припинити роботу.

Ми оголошуємо благодійну передплату. Допомогти можна, перераховуючи щомісяця необтяжливу для вас суму на:

  • Карту «Приватбанку» — 4149 4978 2406 2196
  • Webmoney — R504238699969, U862362436965, Z274044801400
2087

0

Коментарі

Всі нові коментарі будуть відображені після проходження обов’язкової процедури модерації

Додати коментар